Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Бамія, або гібіск їстівний (Hibiscus esculentus L. (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) В Україні: селекційний аспект
О. В. Позняк

Остання редакція: 2017-08-07

Тези доповіді


Нетрадиційною для українського овочівництва є бамія, або гібіск їстівний (Hibiscus esculentus L. (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) – однорічна делікатесна овочева рослина із родини Мальвові (Malvaceae). Плоди гібіску їстівного (недозрілі 3-6-денні зав’язі) – цінний дієтичний продукт, багатий на білкові речовини, аскорбінову кислоту (до 45 мг%), містить каротин і вітаміни групи В. Значний вміст слизових речовин в плодах робить їх незамінними в дієтичному харчуванні хворих на виразку шлунку та гастритом. Доведено, що споживання гібіску їстівного сприяє відновленню виснажених сил організму. Зав’язі використовують в їжу у вареному, тушкованому, смаженому вигляді.

В Україні на даний час рослина досить популярна серед овочівників, проте залишається мало поширеною. Основні причини цього – відсутність до недавнього часу сортів, придатних для вирощування в різних грунтово-кліматичних зонах, а також відсутність розробок окремих елементів технології вирощування, здатних забезпечити стабільне насінництво в місцях товарного виробництва.

На Дослідній станції «Маяк» ІОБ НААН дослідження даного виду проводиться з 1993 р. У результаті селекційної роботи створені перші (і єдині) вітчизняні сорти бамії – Сопілка і Діброва, адаптовані до умов вирощування в зонах Лісостепу і Полісся України.


Full Text: PDF