Остання редакція: 2017-07-15
Тези доповіді
Спельта (Triticum spelta L.) – напівдикий вид пшениці. Вона містить всі основні компоненти необхідні для людини. Проте цінується за високий вміст білка, ліпідів і харчових волокон. Також вона відрізняється за розподілом поживних речовин у зерні.
Натурна маса дає уявлення про виповненість зерна і є ознакою його борошномельності. Дрібне, проте виповнене зерно дає таку ж щільність укладання, як і велике або навіть більшу, що за однакової питомої ваги зумовлює рівну або більшу величину натури.
Метою наших досліджень було вивчення натури зерна спельти.
Експериментальну частину роботи проводили в лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва впродовж 2013–2015 рр. Для дослідження взято зерно сортів спельти, отриманих методом добору з місцевих сортів – Schwabenkorn, NSS 6/01, Frankenkorn, Швецька 1, Австралійська 1 та сортозразки, отримані в результаті гібридизації Tr. aestivum / Tr. spelta – LPP 3218, LPP 1305, LPP 3132, LPP 3124, LPP 1197, LPP 3435, LPP 1224, LPP 3117, що вирощувалися в умовах Правобережного Лісостепу України. Контроль (стандарт) – районований в цій зоні сорт спельти Зоря України.
За нашими дослідженнями натура зерна спельти в середньому за роки досліджень коливалась в межах 654–771 г/л залежно від сорту. Так, серед сортів отриманих методом добору найбільшим цей показник був у зерна сорту Schwabenkorn – 716 г/л відповідно, що перевищувало стандарт на 1 %. Зерно решти сортів не перевищувало стандарт, натура зерна в яких становить від 654 г/л до 704 г/л.
У 2013 р. зерно сортів отриманих методом добору, характеризувалось нижчою натурою, що змінювалось від 646 до 708 г/л, тоді як в 2014 р. від 662 до 741 г/л, 2015 р. від 655 до 727 г/л, що істотно порівняно з HІP05=36.
Із зерна сортів, отриманих методом гібридизації Tr. aestivum / Tr. spelta, всі сорти перевищили стандарт, його натура коливалась в межах 715–771 г/л.
Слід зазначити, що існує істотна різниця між обома видами сортів. Сорти, отримані методом гібридизації Tr. aestivum / Tr. spelta, показали більшу натуру зерна, яка в середньому становила 745 г/л порівняно з сортами, отриманими методом добору – 702 г/л або більше на 6 %.
Отже, натура зерна досліджуваних сортів крім Frankenkorn (654 г/л) і NSS 6/01 (685 г/л), перевищувала стандарт, у якого цей показник становив 700 г/л, на 1–9 %. Сорти, отримані методом гібридизації Tr. aestivum / Tr. spelta, мали більшу натуру зерна, яка в середньому за три роки становила 745 г/л порівняно з сортами, отриманими методом добору 702 г/л або більше на 6 %.