Наукові конференції України, IV Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Добір стійкого до ураження хворобами вихідного матеріалу кукурудзи в умовах Закарпаття
О. І. Мисько., Л. П. Постоєнко, О. С. Тищенко

Остання редакція: 2017-07-15

Тези доповіді


Одним із факторів підвищення урожайності зерна кукурудзи є зниження втрат, які спричиняють хвороби. Шкодочинність від ураження кукурудзи хворобами значно підвищується при використанні одноманітного вихідного матеріалу. Тому дуже важливим завданням є створення генетично різноякісних ліній кукурудзи зі стійкістю до основних хвороб.

Метою наших наукових досліджень є добір цінного новоствореного вихідного матеріалу кукурудзи селекції Закарпатської ДСГДС за стійкістю до ураження основними хворобами в умовах Закарпаття.

У 2013–2015 рр. було диференційовано за ознаками стійкості до ураження основними хворобами 183 зразки самозапилених ліній кукурудзи, встановлено морфологічні і господарські ознаки зразків.

У результаті проведених випробувань визначено зразки-індикатори (еталони) різного ураження рослин кукурудзи стебловими і кореневими гнилями, північним гельмінтоспоріозом, летючою і пухирчастою сажками.

Високостійкими до ураження північним гельмінтоспоріозом виявилися 26,2 % зразків від вивченого матеріалу (48 шт.), до збудників кореневих і стеблових гнилей – 44,3 % (81 зразок ), стійкість більшості досліджуваних зразків  до ураження летючою і пухирчастою сажками була високою (96,9–  97,4 %). Серед вивчених ліній кукурудзи визначено високопродуктивні джерела з груповою стійкістю до декількох хвороб: до стеблових і кореневих гнилей та сажкових хвороб – 17 зразків (18,1 % від вивчених), до стеблових і кореневих гнилей, сажок і північного гельмінтоспоріозу – 16 зразків (17,0 %), серед них такі лінії: ЗК 296, ЗК 300, ЗК 301/1, ЗК 305, ЗК 307, ЗК 308, ЗК 309, ЗК 333, ЗК 339, ЗК 351 і інші. Дані джерела стійкості до ураження хворобами залучено в селекційний процес, що сприятиме отриманню гібридів, які забезпечують сталі врожаї.

На основі отриманих результатів сформована ознакова колекція самозапилених ліній кукурудзи за стійкістю до ураження хворобами (запит     № 336 від 20 жовтня 2015 року), до якої ввійшли 94 самозапилені лінії кукурудзи селекції Закарпатської ДСГДС 3 підвидів за 10 ознаками 64 рівнями їх прояву. Дані зразки включено до Національного генетичного банку рослин України.


Full Text: PDF