Наукові конференції України, IV Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Ефективність використання комплексного мікродобрива Аватар-2 за вирощування пшениці озимої
Л. Є. Середюк

Остання редакція: 2017-07-16

Тези доповіді


За посівними площами в Україні пшениця озима займає перше місце і є головною продовольчою культурою. Широке застосування сучасних систем землеробства, збільшення виробництва зерна, вимагає забезпечити відтворення родючості ґрунту. За таких умов, суттєвого значення надається розробці методів збалансованого живлення сільськогосподарських культур всіма необхідними макро- і мікроелементами. Науково доведено, що надходження азоту до рослин помітно знижується при дефіциті заліза, марганцю, цинку, а надходження фосфору збільшується за наявності міді, кальцію, але знижується при надлишку магнію і заліза. Надходження калію знижується при надлишку міді, нікелю, молібдену, але збільшується при внесенні хлору. Тому зі збільшенням рівня забезпечення рослин основними елементами живлення підвищується їх потреба в мікроелементах.

Пшениця озима належить до рослин з високою здатністю засвоювати мікроелементи. Найбільшу потребу культура відчуває в цинку, міді та кобальті.

Ефективність весняного позакореневого підживлення пшениці озимої в період від початку виходу в трубку до фази колосіння, визначається можливістю усунення дефіциту мікроелементів у критичні фази розвитку рослин – у період її максимального росту.

Відповідно до результатів досліджень, проведених науковцями Поліської дослідної станції ННЦ ІГА, доведено, що застосування КМД Аватар-2 є ефективним заходом підвищення продуктивності пшениці озимої. Зокрема, у польових умовах встановлено, що застосування мікродобрива Аватар-2 забезпечує істотне підвищення урожайності пшениці озимої відносно господарського контролю: на 0,32 т/га (або 5 %) за умови проведення підживлення на початку фази цвітіння, та на 0,68 т/га (або 11 %) за проведення дворазового підживлення.

Проведений аналіз структури врожаю пшениці озимої показав, що за одноразового підживлення КМД Аватар-2 відбувалось підвищення маси 1000 зерен порівняно з фоном на 3,2 г, кількості зерен в колосі – на 3 шт., маси колосу – на 0,26 г, при цьому висота колоса становила 8,53 см, що на 0,14 см вище господарського контролю.

Таким чином, застосування нового комплексного мікродобрива Аватар-2 на фоні господарського контролю (N90P60K60) дозволяє додатково підвищити урожайність пшениці озимої на 7–11 %, а також покращити структуру отриманого врожаю, що проявляється у збільшенні маси 1000 насінин, кількості зерен в колосі, а також його маси та висоти.


Full Text: PDF