Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Екологічна оцінка морозостійкості озимих зернових культур в екстремальних природних умовах
В. І. Дубовий, С. М. Парфенюк

Остання редакція: 2017-04-30

Тези доповіді


Відомо, що проблема морозостійкості озимих зернових культур в Україні була і залишається досить актуальною. Щорічно від дії морозів та інших екологічних факторів перезимівлі гинуть значні площі озимини. В окремі роки пошкодження посівів носить катастрофічний характер.

Не дивлячись на те, що в селекційній практиці розроблена значна кількість способів оцінки селекційного матеріалу на морозостійкість, в даний час не має надійних і простих способів оцінки та добору морозостійких рослин та одержання з них морозостійкого потомства.

Камери штучного клімату для проморожування рослин є енергозатратними, а тому актуальним є проведення досліджень з великим об’ємом селекційного матеріалу. Такими умовами є природні ектремальні. В зв’язку з цим, метою досліджень було удосконалити способи екологічної оцінки та добору морозостійкості озимих зернових культур з урахуванням температурно-світлових факторів при їх осінній вегетації, моніторингу та умов прогнозування особливостей перезимівлі на фоні впливу спеціальних природних екстремальних чинників в умовах Лісостепу та Полісся України.

Вивчали 37 сортів пшениці озимої різного еколого-географічного походження, 70 сортозразків ячменю озимого, 5 тритикале та 5 сортів жита. Висівали сортозразки в різних умовах: ґрунтові ванни, металеві циліндри об’ємом 40 літрів, поліетиленові циліндри об’ємом 5 і 1 літр, а також у паперових рулонах. Останній варіант був розділений на чотири повторності, по дві із яких були виставлені в природних умовах на перезимівлю у Миронівському інституті пшениці ім. В. М. Ремесла і в Житомирському агроекологічному університеті.

В цілому, порівняно вищу морозостійкість мали рослини сортів жита озимого та тритикале. Серед сортів пшениці озимої слід відмітити Миронівську 808, Подолянку, Миронівську 27, Миронівсмьку 31, Переяславку, які забезпечили достатню кількість виживших рослин. За різних умов варіантів дослідження.

Таким чином, на основі проведених досліджень з вивчення екологічної оцінки морозостійкості озимих зернових культур в умовах Полісся та Лісостепу України ми відмічаємо, що органічне поєднання провокаційних природних температурних фонів з польовими сприятиме ефективній оцінці та добору рослин, потомства яких можуть бути вихідним матеріалом у створення нових морозостійких сортів.


Full Text: PDF