Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Видовий склад та біологічні особливості розвитку борошнистих червеців (PSEUDOCOCCIDAE: HOMOPTERA: INSECTA) у насадженнях декоративних культур
О. В. Жмур

Остання редакція: 2017-04-30

Тези доповіді


Поступове знищення полезахисних лісосмуг та просування субтропічних культур на північ ставлять нові великі задачі – попередити інтродукцію борошнистих червеців та інших фітофагів, а також своєчасно ліквідувати вогнища. Важливим є орієнтування у видовому складі важливої у господарському значенні родини борошнистих червеців.

Pseudococcidae – дуже своєрідна родина з ряду рівнокрилих хоботних серед комах-фітофагів. Представники даної родини найбільш поширені в тропічних та субтропічних країнах. На півночі їх кількість та видове різноманіття зменшуються. Кількість видів, географічне поширення, багатоманітність ареалів свідчать про високий потенціал виживання борошнистих червеців.

Представники родини зустрічаються на різноманітних деревних, чагарникових та трав’янистих рослинах; до яйцекладки можуть повзати по надземних частинах і коренях рослин; іноді живуть на стеблах злаків під піхвовою листків, у такому випадку малорухливі. На деревних і чагарникових рослинах вони висмоктують сік зі стовбура, гілок, пагонів, листків, плодів і коріння. Вони обирають найсоковитіші ділянки і їх живлення спричиняє деформацію листків і пагонів, появу на них жовтих або зелених плям, у деяких випадках призводять до загибелі рослин.

Найбільш численним та вивченим є рід Pseudococcus, який розповсюджений у всіх частинах світу. Рід включає 375 видів, із них 117 видів відомі із Палеарктики.

Метою наших досліджень було вивчення видового складу та біологічних особливостей розвитку борошнистих червеців у насадженнях декоративних культур.

У результаті досліджень в умовах ботанічного саду ім. акад. О. В. Фоміна Київського національного університету ім. Т. Шевченка нами виявлено 11 видів червеців з 5 родів: сонцевик айвовий (Helicoccus cydoniae Borchs.), богемський (H. bohemicus Sulc), червець борошнистий ялиновий (Phenacoccus piceae Loew), кленовий (Ph. aceris Sing.), яблуневий (Ph. mespili Sign.), виноградний (Planococcus citri Risso), щетинистий (Pseudococcus longispinus Targ.), цитрусовий (Ps. gahani Green), приморський (Ps. maritimus Ehrh.), червець вересовий (Spinococcus colluneti Lndgr.), Моррісона (Sp. morrisoni Kir.). Серед них домінантним видом був червець борошнистий щетинистий, його частка відносно інших становила 47,8 %. Другим за чисельністю був приморський – 15,7 %. Частка інших становила: цитрусовий – 11,8 %, виноградний – 6,9 %, кленовий – 5,8 %, яблуневий – 2,4 %, ялиновий – 2,3 %, Моррісона – 2,1 %, вересовий – 2,0 %, сонцевик богемський – 1,8 %, айвовий – 1,4 %.


Full Text: PDF