Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Технологічні особливості вирощування кормової капусти
Є. С. Задоя

Остання редакція: 2017-04-30

Тези доповіді


Найбільш повноцінною, збалансованою кормовою культурою, яка забезпечує саму низьку собівартість кормових одиниць та перетравного протеїну є капуста кормова (Brassica oleracea). Перш за все ціниться ця культура за високий уміст протеїну, мінеральних речовин та незамінних амінокислот (триптофан, лізин, метіонін та ін.). В 100 кг зеленої маси міститься 16–17 кормових одиниць, а на одну кормову одиницю припадає 120–125 г перетравного протеїну.

Цінним є і те що її можна використовувати у свіжому вигляді від ранньої до глибокої осені, навіть після приморозків. Встановлено, що за весняного строку сівби культура забезпечує урожайність зеленої маси 50–70 т/га, а в післяукісних посівах 35–42 т/га. Культура висіяна післяжнивно, забезпечує врожайність 25–32 т/га зеленої маси. Найбільша цінність культури в тому, що вона в усіх фазах розвитку забезпечує високопоживний, соковитий корм з малим умістом (17–21 %) клітковини, не грубіє, і яку охоче поїдають всі види тварин. Доведено, що вона є молокогінним і кормом, який збільшує жирність молока, та забезпечує високі добові прирости маси тварин.

Доведено, що кормова капуста цінна сировина для заготівлі високопоживного, молокогінного силосу, який має приємний смак, запах, а тому охоче та повно поїдається всіма видами тварин як в зимовий період, так і в теплу пору року. Кращими для кормової капусти є родючі, удобрені суглинисті, багаті на органічні речовини ґрунти. Непридатні для цієї культури є легкі піщані, заболочені та солонцюваті ґрунти. Кормова капуста забезпечує високу врожайність лише при достатній вологості ґрунту (вологість повинна становити не нижче 75–80 % ПВ). Культура особливо чутлива до ретельного обробітку ґрунту, який передбачає дискування та оранку на глибину 27–30 см. Перед сівбою проводять боронування, культивацію і обов’язково коткування. Для забезпечення високої врожайності перед оранкою вносять 30–40 т/га органічних добрив і 60–90 кг/га азоту, фосфору, калію. Вирощують культуру насінням і розсадою з нормою висіву 3,0–3,5 кг/га, яке змішують з дрібним, сухим суперфосфатом. Ширина міжрядь повинна становити 60–70 см. Для одержання дружніх сходів обов’язково проводять коткування та ретельний догляд за посівами.

Подальші дослідження слід зосередити на вивченні сучасних технологій щодо підвищення врожаю капусти кормової в сумішках зі злаковими та бобовими однорічними культурами.


Full Text: PDF