Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Стійкість сортів ячменю ярого проти збудника звичайної кореневої гнилі на штучному інфекційному фоні
О. В. Кухар

Остання редакція: 2017-04-30

Тези доповіді


Ячмінь вирощують в Україні як продовольчу, кормову і технічну культуру. Проте за обсягом використання він є насамперед цінною зернофуражною культурою, з високою часткою вмісту у концентрованих кормах.

Значних збитків при вирощуванні ячменю ярого завдають хвороби. Зокрема, гриб Bipolaris sorokiniana (телеоморфна стадія  Cochliobolus sativus)  спричиняє цілий комплекс хвороб на ячмені, у тому числі, звичайну кореневу гниль, чорний зародок насіння, темно-буру плямистість листків.

Для захисту ячменю від звичайної кореневої гнилі використовують агротехнічні та хімічні (передпосівне протруєння насіння) заходи, але найбільш перспективним є вирощування стійких сортів.

Метою наших досліджень було оцінити сорти ячменю ярого, які вирощуються в Україні, на стійкість до звичайної кореневої гнилі. Досліджувалось 5 сортів: Нащадок, Світоч, Сяйво, Себастьян і Антей. Для зараження використовували штам гриба B. sorokiniana, культуру якого вирощували на картопляно-глюкозному агарі протягом 2 тижнів. У пластикові ємності насипали стерильний пісок (40 г у кожну ємність), зверху поміщали колонізований збудником агаровий диск реверсом доверху. У кожному диску робили 5 отворів, в які висівали насіння ячменю відповідних сортів і зверху присипали стерильним піском. Пісок зволожували до повної вологоємності і залишали при кімнатній температурі для пророщування.

Обліки кореневої гнилі проводили через 4 тижні після сівби на проростках за 4-бальною шкалою: 1 бал – уражено до 25% коренів. 2 бали – уражено 25 – 50%. 3 бали – уражено > 50% коренів, плями на колеоптилі, 4 бали – рослина загинула.

Результати обліків свідчать, що найбільш сприйнятливими до хвороби є сорти Світоч (середній бал ураження 3,8) і Сяйво (3,9). Дещо менше уражувалися сорти Себастьян і Антей, в яких бал розвитку хвороби становив 3,5. Найменше уражувався сорт Нащадок – 2,35 бали. Отже, виходячи з отриманих даних, можна зробити висновок, що найбільш стійким до звичайної кореневої гнилі ячменю є сорт Нащадок, що, відповідно, заслуговує на увагу з боку виробничників і даний сорт рекомендується для вирощування в районах, де існує проблема звичайної кореневої гнилі ячменю.


Full Text: PDF