Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Фотосинтетичний потенціал посівів кукурудзи цукрової залежно від глибини оранки, фону живлення та загущення посівів при краплинному зрошенні
П. В. Лиховид

Остання редакція: 2017-05-01

Тези доповіді


Кукурудза цукрова є цінною овочевою культурою, яка має високі перспективи на Україні. Розширення площ її вирощування, поліпшення технології виробництва здатне суттєво знизити імпорт продукції, краще задовольнити потреби населення.

Метою досліджень було вивчення та вдосконалення технології вирощування кукурудзи цукрової в умовах зони Сухого Степу України за краплинного зрошення. Польові досліди проводили протягом 2014-2016 рр. на зрошуваних землях СК “Радянська земля” Білозерського району Херсонської області згідно сучасних стандартів методики дослідної справи в агрономії. Тематикою досліджень було передбачено вивчення таких елементів агротехнології: фактор А — глибина основного обробітку ґрунт (полицевої оранки) на 20-22 і 28-30 см; фактор В — фон живлення (без добрив, N60P60, N120P120); фактор С — густота рослин культури 35, 50, 65, 80 тис/га.

Фотосинтетичний потенціал посівів — показник, який вказує на сумарну листкову поверхню, яка брала участь у фотосинтезі у певний період вегетації рослини. Фотосинтетичний потенціал посівів розраховували за Ничипоровичем з урахуванням тривалості міжфазних періодів культури та площі її листкового апарату.

Максимальним фотосинтетичним потенціалом характеризувались посіви на варіантах із полицевою оранкою на глибину 20-22 см, внесенням мінеральних добрив нормою N120P120 та густотою рослин 80 тис/га, а мінімальним — на неудобрених ділянках за густоти посівів 35 тис/га та полицевої оранки на глибину 20-22 см. За фазами росту і розвитку культури спостерігалось поступове наростання фотосинтетичного потенціалу за рахунок збільшення площі листкового апарату культури. Міжфазний фотосинтетичний потенціал посівів кукурудзи цукрової у період від 3-5 листків до початку молочно-воскової стиглості зерна коливався за варіантами досліду в межах від 0,33 до 1,08 млн. м2/га за добу.

Фотосинтетичний потенціал посівів є інтегративним показником, який поєднує в собі тривалість вегетації культури, площу її листкової поверхні та густоту рослин. Високі його значення не є гарантом високої продуктивності. Так, на варіантах із максимальним загущенням фотосинтетичний потенціал за рахунок великої кількості рослин на одиниці площі є найбільшим, однак це не відповідає біології культури, веде до стресу, і врожайність знижується.


Full Text: PDF