Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Мінливість і успадкування господарськи цінних ознак у гібридів першого покоління пшениці ярої в умовах дослідного поля БНАУ
Т. П. Лозінська

Остання редакція: 2017-05-01

Тези доповіді


Створення сортів пшениці м’якої ярої з високим потенціалом урожайності та адаптивності продовжує залишатись актуальним завданням у селекції цієї культури. Разом з тим, селекція пшениці на підвищення продуктивності є одним з найскладніших напрямків, що пов’язано з великим обсягом оцінки селекційного матеріалу за різними господарсько цінними ознаками. Успіх у селекції на продуктивність і якість продукції залежить від вихідного матеріалу, методів добору, оцінок та контролю прояву ознак на всіх етапах селекційного процесу. Досвід відомих селекціонерів показує, що для схрещування необхідно використовувати, з одного боку, такі форми, яким властиві яскраво виражені ознаки, потрібні для нових сортів, а з іншого, – батьківські форми, що мають найменше негативних господарських та біологічних ознак, що дасть змогу отримати цінний селекційний матеріал. Матеріалом для досліджень слугували 7 сортів пшениці м’якої ярої різного генеалогічного походження вітчизняної та зарубіжної селекції, 12 внутрішньовидових гібридних комбінацій. Сорти та гібридний матеріал, створений на їх основі, досліджували за основними господарсько цінними ознаками. Показано, що в більшості проведених обрахунків структурного аналізу довжини колосу, кількості колосків та зерен в колосі, маси зерна з колоса в гібридному матеріалі першого покоління вищі, ніж у батьківських компонентів, що вказує на домінування та наддомінування за ознаками елементів продуктивності рослин. Аналіз успадкування елементів продуктивності головного колосу в гібридних комбінаціях F1 свідчить, що ступінь домінантності змінюється залежно від місця материнської форми та підбору батьківських пар для схрещування. На досить високому рівні успадковувалися довжина колоса, кількість колосків і зерен та маса зерна у ньому (75,0-96,9 %), що дає можливість виділити цінні генотипи вже в F2 і вести селекцію на високу продуктивність. Таким чином, для подальших досліджень виділено гібридні комбінації Рання 93/Елегія миронівська, Елегія миронівська/Рання 93, Рання 93/Сімкода миронівська, Сімкода миронівська/ Рання 93, Рання 93/Героїня, Героїня/Рання 93, Рання 93/Ажурная, Ажурная/Рання 93, Рання 93/Трізо, Трізо/Рання 93, Рання 93/ Вітка, Вітка/Рання 93.

Full Text: PDF