Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Видовий склад та шкідливість внутрішньостеблових шкідників смородини в умовах "ВП НУБіП України плодоовочевий сад"
Ю. Мандзик, Л. П. Кава

Остання редакція: 2017-05-01

Тези доповіді


На сьогодні проблема отримання високих та сталих врожаїв смородини за умови високого рівня агротехніки і догляду за насадженнями, в значній мірі залежить від розповсюдження і шкідливості окремих видів шкідників. Для розробки та вибору захисних заходів проти шкідників смородини необхідне знання біологічних особливостей найбільш небезпечних видів. Захист ягідників від шкідливих видів фітофагів без урахування складових агробіоценозу не сприяє підвищенню продуктивності насаджень навіть при застосуванні ефективних пестицидів. Нині кількість препаратів для використання на смородині, дуже обмежена, тому виникає потреба пошуку прийомів удосконалення та підвищенні ефективності захисних заходів, що є неможливим без визначення найбільш шкідливих видів та пошуку заходів обмеження їх чисельності на основі екологічного підходу до регулювання щільності популяції.

Метою наших досліджень було уточнення видового складу шкідників смородини та вивчення біоекологічних особливостей розвитку головних видів, масове розмноження яких завдає значних економічних збитків, пов’язаних зі зниженням врожайності та погіршенням якості ягід. В умовах досліджень на смородині виявлено 2 види всередині: смородинова склівка та смородинова златка. Серед цих видів найбільш чисельною і шкідливою була смородинова склівка – 91%.Зимує фітофаг у фазі личинки всередині пошкоджених пагонів. Масове залялькування почалося з 25 травня і тривало до 20 червня. Літ метеликів був розтягнутий і тривав з 27 травня до початку II декади серпня. Додаткове живлення метеликів в умовах Плодоовочевого саду відбувалось на квітках малини і бур’янів. Пошкодженість пагонів шкідником становило 28,7% від загальної кількості, що спричинило зниження врожаю на 10,7 га. Встановлено, що пошкодження рослин чорної смородини смородиновою склівкою негативно впливає на кількість і якість врожаю.


Full Text: PDF