Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Результативність селекції пшениці озимої на стійкість проти септоріозу листя
Т. І. Муха

Остання редакція: 2017-05-01

Тези доповіді


Зернові культури в Україні займають понад 15 млн. га ріллі (50%) в структурі зернових площ, тому нарощування виробництва зерна є одним із найважливіших напрямків розвитку сільського господарства. Навіть мінімальні ураження їх хворобами призводять до великих загальних втрат врожаю. Найбільш поширеними і шкодочинними хворобами листя пшениці озимої є борошниста роса, бура іржа та септоріоз листя.

Септоріоз – це одне з найбільш поширених і шкодочинних захворювань пшениці озимої у Лісостеповій зоні України. Ураження ним призводить до зменшення асиміляційної поверхні та передчасного всихання листків і рослин, зниження врожаю зерна і погіршення його посівних та технологічних якостей.

Впродовж 2011–2015 рр. на штучному інфекційному фоні збудника септоріозу листя щорічно було проведено фітопатологічну оцінку сортозразкам колекційного матеріалу у кількості 128 номерів. На основі кращих джерел стійкості, виділених із колекційного розсадника, було проведено понад 90 комбінацій схрещування. У гібридних розсадниках вивчено 800 гібридних комбінацій, у відділ селекції зернових культур для подальшого використання в селекційному процесі передано 70 константних ліній, стійких проти септоріозу листя.

Останніми роками в МІП створено низку сортів, що виявляють стійкість проти хвороб на штучних інфекційних фонах, серед яких є стійкі проти однієї, двох, трьох і навіть чотирьох захворювань. За результатами наших досліджень, для сортів пшениці озимої характерна стійкість, в основному, проти борошнистої роси і бурої іржі.

Проти септоріозу листя високостійких сортів не виявлено, проте середню стійкість мають сорти Ремеслівна, Миронівська ранньостигла, Фаворитка, Волошкова, Ювіляр Миронівський, Мирлєна, Наталка, Оберіг Миронівський, Колос Миронівщини, Легенда Миронівська, Горлиця миронівська.


Full Text: PDF