Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Особливості застосування фітосанітарного моніторингу при вирощуванні зернових культур в Лісостепу України
Д. В. Сахненко, О. В. Кириченко, К. О. Іванова, Т. П. Варченко

Остання редакція: 2017-05-02

Тези доповіді


У 2014–2017 роках у сучасних технологіях вирощування зернових культур нагальним є застосування фітосанітарного моніторингу з оцінкою екології окремих шкідливих видів комах – особливостей їх розвитку, а також ступеня пошкодження ними культурних рослин. Актуальним є оцінка окремих механізмів саморегуляції комах за показниками живлення, які впливають на структури ентомологічних комплексів, з визначенням якості кормової рослини вирощеної за новітніми системами землеробства у господарствах усіх форм власності.

Встановлено, що при вирощуванні зернових культур із отриманням високоякісного урожаю нагальним є своєчасне проведення фітосанітарної діагностики стану посівів із природоохоронними, профілактичними заходами в конкретних ценозах. При цьому, захист посів від шкідливих організмів із використанням показників фітосанітарного моніторингу як за спрямованими на створення оптимальних умов для росту і розвитку зернових культур, так і при застосуванні хімічних препаратів, дозволяє контролювати кількісні і якісні зміни у ґрунті, рослинах і урожаї.

Моделювання механізмів формувань ентомокомплексів і прогнозування їх змін в посівах зернових культур є основою оптимізації застосування захисних заходів. Доцільно відмітити, що при внесенні азотних добрив (КАС – карбамідно-аміачної суміші), підвищується стійкість озимих культур до комплексу шкідливих організмів в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України на 35-47 %. Це є також важливим заходом щодо контролю фітосанітарного стану посівів і моніторингу екологічної рівноваги сформованих агробіоценозів.

При внесенні восени КАС, 50–90 л/га підвищувало стійкість зернових колосових культур, як до фітофагів так і несприятливих погодно-кліматичних умов, що спостерігалося в 2014–2016 роках. Ця форма рідких добрив сприяла покращенню саморегуляції організмів у польових сівозмінах і контролю розмноження шкідливих видів багатоїдних і спеціалізованих видів комах при ресурсоощадних технологіях захисту зернових культур.

Таким чином, своєчасно проведений моніторинг фітофагів із застосуванням профілактичних агротехнічних заходів і спеціальних прийомів регулювання фізіологічного стану зернових культур при внесенні на посівах рідкої форми азоту (КАС) є важливими умовами отримання високого урожаю.


Full Text: PDF