Наукові конференції України, V Міжнародна нпк молодих вчених "Селекція, генетика та технології вирощування сільськогосподарських культур"

Розмір шрифту: 
Схожість зерна кукурудзи залежно від технології післязбиральної доробки та способу зберігання
Н. О. Ящук

Остання редакція: 2017-05-02

Тези доповіді


Зерно будь-якої культури зберігають з урахуванням його вологості, призначення та тривалості. Зерно кукурудзи продовольчо-кормового i технічного призначення зберігають насипом у зерноскладах, силосах елеваторів, бункерних сховищах. Сухе зерно можна зберігати в полімерних рукавах. При цьому слід ретельно дотримуватись всіх вимог, встановлених спеціально для такої технології зберігання. Протягом усього періоду зберігання зерна кукурудзи необхідно проводити систематичний контроль за показниками якості. За умови використання зерна на технічні цілі (виробництво крохмалю і патоки) та продовольчі (виробництво продуктів дитячого харчування), схожість виступає важливим технологічним показником і нормується стандартом (не менше 55 %).

Для проведення досліджень були відібрані зразки зерна кукурудзи гібридів Луіджі, Текні, Голосіївський 260 СВ та Солонянський 298 СВ. Також дослідженнями передбачено визначення схожості кукурудзи вище зазначених гібридів вслід збирання врожаю зерна кукурудзи та качанів після різних технологій післязбиральної доробки за наступних способів зберігання: зберігання зерна у звичайних складських приміщеннях (зерносховищах) (контроль); зберігання зерна в силосах; зберігання зерна в полімерних рукавах.

Перших три місяці зберігання характеризувалися не значним зростання показника схожості в умовах зерноскладу та силосу в гібриду Голосіївський 260 СВ – в межах 0–5 %, більш суттєвим в інших досліджуваних гібридів – у межах 2–9 %. Без істотних змін (0–1 %) були показники схожості за зберігання зерна в полімерних рукавах (без доступу кисню).

За подальшого зберігання зерна кукурудзи досліджуваних варіантів відбулося незначне зменшення схожості за зберігання в складських приміщення та полімерних рукавах – в межах різниці визначення (до 3 %).

На кінець зберігання більші відсотки зниження схожості спостерігали за зберігання зерна усіх досліджуваних варіантів у металевих силосах – у середньому на 2–5 %. Менші коливання схожості були у варіантах зі збиранням качанів та за використання аеродинамічного сепарування у порівняні із повітряно-решітним.

Отже, вищі показники схожості протягом усього періоду зберігання відмічено за зберігання зерна кукурудзи в звичайних складських приміщеннях, які в початковий період зберігання сприяють проходженню дозрівання зерна із покращенням його посівних показників та за подальшого зберігання дозволять уберегти відсотки схожих зерен без суттєвих змін. Різниця показника схожості зерна кукурудзи за зберігання в зерноскладах у порівняні з двома іншими досліджуваними способами становить в межах 2–8 % залежно від гібриду та технологій післязбиральної доробки.


Full Text: PDF