Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЕКОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КОНТРОЛЮ ФІТОНЕМАТОД В УРБОФІТОЦЕНОЗАХ
Ю. А. Гаврилюк, А. Г. Бабич

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


В сучасних умовах розвитку урбофітоценозів великого значення набуває отримання високоякісної квітково-декоративної продукції. Виконати це завдання можливо тільки при проведенні планомірних і своєчасних заходів захисту з багаточисельними видами шкідників і хвороб, серед яких найменш вивченими є комплекс фітонематод.

В основі сучасної системи захисту урбофітоценозів необхідно використовувати прогресивні природозберігаючі технології: вибір кращих ділянок для розсадників, витриваліші до нематод культури, оптимізація умов їх росту та розвитку. Вирощування  несприйнятливих для  розмноження культур дозволяє значно зменшити заселеність ґрунту фітопаразитами, а використання садивного матеріалу вирощеного в умовах in vitro – убезпечити від потрапляння шкідливих організмів на нові масиви.

Одним з найефективніших з сучасних методів контролю фітофагів вважається хімічний, який широко використовується в сільському господарстві. В радянський час був розроблений і застосовувався комплекс нематоцидів – хімічних препаратів для контролю чисельності фітонематод. Проте, на даний час, в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» відсутні нематециди, що спонукає науковців і виробничників шукати інші способи зменшення чисельності фітопаразитичних нематод.

Одним з основних і найбільш ефективних методів контролю нематод залишається агротехнічний. Застосування сівозміни в розсадниках може зменшити чисельність фітопаразитів у ґрунті, а внесення добрив значно покращує ріст і розвиток молодих рослин, робить їх більш витривалими. Гарні результати показує і боротьба з бур’янами, багато з яких є рослинами – живителями і резерватами фітопаразитичних нематод.

Ще одним з перспективних методів є фізичний. Вже багато років в умовах закритого ґрунту в розсадниках застосовується пропарювання ґрунту за допомогою водяного пару. Більш простим і доступним є метод соляризації ґрунту, хоч він є і менш ефективним порівняно з пропарюванням.

Перспективним в урбофітоценозах може бути біологічний метод, який передбачає застосування природних ворогів фітопаразитичних нематод. В останні роки було розроблено ряд біологічних препаратів на основі грибів, які показали досить високу ефективність в сільському господарстві. Даний напрямок потребує подальших досліджень.

Але надійного захисту квітково-декоративних рослин від нематодозів можна досягти тільки при поєднанні і інтеграції усіх цих заходів.


Full Text: PDF