Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ЯБЛУК РІЗНИХ СОРТІВ, ВИРОЩЕНИХ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
О. В. Завадська, М. В. Зуєнко

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Яблуня займає перше місце серед плодових і ягідних культур в Україні, як за площею вирощування, так і за валовим збором плодів. Це зумовлено, насамперед, сприятливими ґрунтово-кліматичними умовами для її вирощування в більшості регіонів нашої країни, високою біологічною і поживною цінність плодів, також – традиціями споживачів. Урожайність плодів, їх товарність, стійкість до хвороб, вміст у них основних біохімічних показників значно залежить від сортових особливостей.

Дослідження проводили протягом 2018‑2019 рр. у Національному університеті біоресурсів і природокористування України та СФГ «Відродження». Для досліджень було відібрано п’ять помологічних сортів яблуні, поширених у виробництві та придатних для вирощування у зоні Лісостепу. Як контроль використали добре вивчений та поширений у виробництві сорт вітчизняного виробництва ‘Ренет Симеренка’, внесений до Реєстру сортів рослин ще у 1957 р. Частка сорту у виробничих насадження становить не менше 12%. Вирощували яблука досліджуваних сортів на території СФГ «Відродження», яке знаходиться в зоні Лісостепу. Оцінку якості яблук проводили в умовах навчально-наукової лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва НУБіП України за загальноприйнятими методиками.

У середньому за два роки досліджень урожайність помологічних сортів яблуні становила 23,7‑31,1 т/га і залежала як від сортових особливостей, так і кліматичних особливостей року. Так,  урожайність яблуні у 2019 р. була на 40‑50 % нижча порівно з 2019 р., що свідчить про періодичність їх плодоношення. Найбільш продуктивним був сорт ‘Флорина’, урожайність якого в обидва роки досліджень істотно перевищувала контроль і становила у 2018 р. – 38,7 т/га, а у 2019 р. – 23,5 т/га. За товарністю, стійкістю до поширених хвороб також виділився сорт ‘Флорина’, товарність плодів якого становила 96,4%. Найменш стійким до парші були яблуні сорту ‘Ренет Симиренка’ (контроль) – 6,4% вражених хворобою плодів.

Найвищі бaли за органолептичними пoкaзникaми отримали плоди сортів ‘Флорин’ та ‘Пріам’ – 8,7 та 8,6 бала відповідно. За показниками, що характеризують поживну цінність яблук, придатність їх до тривалого зберігання та переробки, серед досліджуваного сортименту  виділилися яблука сортів ‘Ренет Симиренка’ (контроль) та ‘Флорина’. У них накопичувалося  18,5 і 17,8% сухої речовини, 15,8 і 15,4% сухої розчинної та 115,і 11,2% цукрів. Найвищу біологічну цінність мали плоди сорту ‘Пріам’ – вміст вітаміну С становив 12,6 мг%.


Full Text: PDF