Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ СУМІШІ МІКРОБНИХ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН ТА ЕФІРНИХ ОЛІЙ НА ДЕСТРУКЦІЮ БІОПЛІВОК
Л. В. Ключка, Т. П. Пирог

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


У попередніх дослідженнях було встановлено синергізм антимікробної дії олії чайного дерева та поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocаrdia vacсinii ІМВ B-7405. Окрім антимікробної активності, мікробним ПАР притаманна й антиадгезивна дія, у тому числі здатність до руйнування біоплівок. Так як одним з механізмів руйнування біоплівок є антимікробна активність, ми припустили, що ПАР N. vaccinii IMB B-7405 проявлятимуть синергізм з ефірними оліями і у руйнуванні біоплівок.

N. vacсinii ІМВ В-7405 культивували в рідкому поживному середовищі. Як джерело вуглецю використовували: рафіновану олію «Олейна» (Дніпропетровський олійно-екстракційний завод), а також відпрацьовану після смаження картоплі «фрі», картоплі селянської та м’яса соняшникову олію (мережа ресторанів швидкого харчування Mcdonald's, Київ) у концентрації 2,0 % (об’ємна частка). ПАР екстрагували сумішшю Фолча з супернатанту культуральної рідини. Ступінь руйнування біоплівки (%) за дії ПАР, ефірних олій чи їх суміші визначали спектрофотометричним методом.

Встановлено, що ступінь руйнування біоплівок Escherihia coli IEM-1, Staphylococcus aureus БМС-1, Bacillus subtilis БТ-2 (спори) за дії поверхнево-активних речовин, отриманих як на  рафінованій так і відпрацьованій олії після смаження картоплі «фрі», картоплі селянської та м’яса, у суміші з ефірною олією чайного дерева становив 38-67,9% і був у 1,5‑2,5 рази вищим, ніж за використання лише ефірної олії (21‑26,5%) чи розчинів ПАР (16,5‑49,4%). Варто зазначити, що концентрація розчинів ПАР, ефірних олій та суміші ПАР з ефірною олією становила лише 40 мкг/мл.

Аналогічні закономірності спостерігали при дослідженні дії поверхнево-активних речовин з ефірними оліями кориці та лемонграсу на дріжджові біоплівки. Так, ступінь руйнування біоплівок Candida albicans Д-6, Candida utilis БВС-65 та Candida  tropicalis PE-2 у разі використання суміші ПАР з ефірної олією кориці чи лемонграсу був у 1,5-2 рази вищим і становив в середньому 42,1‑63,5%, ніж за використання монопрепаратів ПАР (25,4‑49,2) та ефірної олії кориці і лемонграсу (17‑20%). При цьому ефективна концентрація як монопрепаратів, так і суміші ПАР з ефірними оліями становила 20 мкг/мл.

Показано можливість використання поверхнево-активних речовин, отриманих на широкому наборі олієвмісних субстратів, у тому числі й на різних типах відпрацьованих олій, як ефективних агентів, здатних проявляти синергізм з ефірними оліями під час руйнування бактеріальних і дріжджових біоплівок.


Full Text: PDF