Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВИМОГИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ
Л. С. Коломієць

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


З метою підвищення врожайності сільськогосподарських культур кожен товаровиробник рослинницької продукції використовує різні пестициди, проте в деяких випадках через недотримання заходів безпеки під час проведення обприскувань або недбалості суб’єктів господарювання їх застосування може призводити до важких наслідків, одним із яких є отруєння бджіл.

Вважається, що екологічно та економічно необґрунтоване використання пестицидів може призводити до 4 видів наслідків:

- летальні – внаслідок використання пестицидів високотоксичних для бджіл відбувається їх загибель, особливо якщо діючою речовиною таких препаратів є карбамати, фосфорорганічні речовини, неонікотиноїди, синтетичні піретроїди;

- сублетальні ‑ пестициди не вбивають бджіл у великих кількостях, проте можуть мати вплив на їх продуктивність внаслідок пошкодження фізіолого-біологічних функцій бджіл (нюх, годівля, розмноження);

- синергетичні ‑ пестициди, що поєднуються між собою в бакових сумішах,  мають більш токсичну дію, ніж поодинці;

- наявність їжі ‑ гербіциди, що застосовуються в полях, зменшують кількість квітучих рослин на необроблюваних ділянках, що зменшує кількість їжі, доступної для місцевих запилювачів. Такі заходи впливають на весь харчовий ланцюг, оскільки внаслідок зменшення запилення зменшується і кількість плодів, від наявності яких залежить харчування птахів та інших істот.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво» фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ, при цьому обов’язково необхідно повідомити дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення заходів, під час яких використовуються пестициди, у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. На період обробки бджоляру необхідно вивезти пасіку  в безпечне місце або ізолювати  бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

Обробки необхідно проводити у період відсутності льоту  бджіл  у вечірні (18–22) та ранкові (до 8-10) години при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою. Також не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, як виняток, у похмурі і прохолодні дні допускається проведення обробок у денні години.


Full Text: PDF