Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВРОЖАЙНІСТЬ ПШЕНИЦІ ЯРОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ОБРОБКИ ПРОТРУЙНИКАМИ І МІКРОДОБРИВОМ
С. Ф. Лісковський

Остання редакція: 2020-04-20

Тези доповіді


Однією з найважливіших передумов отримання насіння з високими біологічними властивостями, а отже одержання високого рівня врожайності, є відсутність патогенної мікрофлори. Хвороби завдають великої шкоди насінню на всіх етапах його життєдіяльності (формування, збереження та проростання). Одним із ефективних способів хімічного захисту рослин від хвороб є обробка насіння фунгіцидними протруйниками. Протруювання є обов’язковим прийомом захисту рослин від хвороб і шкідників, які наявні в ґрунті. Воно дає змогу знезаражувати насіння, захищати його і проростки від пліснявіння, знижувати пошкоджуваність сходів кореневими гнилями та шкідниками.

Додавання до протруйників комплексних мікродобрив підсилює їх дію та знімає пригнічувальний вплив на зародок насінини, стимулює проростання, активний ріст проростка і кореневої системи. Передпосівна обробка насіння пшениці м'якої ярої протруйниками і мікродобривами сприяє формуванню в потомстві насіння з високою енергією проростання, лабораторною схожістю, більшою довжиною колеоптиля і кількістю зародкових корінців.

Дослідження проводили в 2018–2019 рр. на сортах пшениці ярої ‘МІП Злата’, ‘Божена’, ‘МІП Райдужна’, ‘Діана’. Вивчали протруйники Максим Стар 025 FS (1,5 л/т), Селест Макс 165 FS (1,5 л/т) та їх комбінації із мікродобривом Оракул насіння (0,5 л/т). Польові досліди закладали по попереднику соя згідно з методикою державного сортовипробування. Сівбу проводили сівалкою СН–10 Ц, норма висіву 5 млн схожих насінин на 1 га. Облікова площа ділянки 10 м2, повторність шестиразова. Агротехніка в досліді – загальноприйнята для Правобережного Лісостепу України. Урожай збирали комбайном «Сампо – 130» з наступним перерахунком на стандартну (14%) вологість зерна.

Встановлено, що у варіантах з обробкою насіння досліджуваних сортів протруйниками Максим Стар 025 FS, т.к.с. (1,5 л/т) та Селест Макс 165FS, ТН (1,5 л/т) і комплексним мікродобривом Оракул насіння (0,5 л/т) суттєво підвищувалась урожайність. Так, приріст урожайності у сортів становив ‘МІП Злата’ (0,30–0,36 т/га), ‘Божена’ (0,31–0,36 т/га), ‘МІП Райдужна’ (0,31–0,37 т/га), ‘Діана’ (0,32–0,37 т/га). Найвищу урожайність отримано у сорту ‘МІП Божена’ (3,91 т/га). Вищий приріст урожайності на всіх сортах відмічений у варіанті із інсектицидно-фунгіцидним протруйником насіння Селест Макс 165 FS з сумісною обробкою мікродобривом Оракул насіння.

У вирощеного насіння зібраного з цих варіантів була більшою (на 1,5–2,6 г) маса 1000 насінин та вихід кондиційного насіння – на 4,2–6,4%. У насіння, взятого з оброблених варіантів, також простежено тенденцію до зростання енергії проростання та лабораторної схожості.


Full Text: PDF