Остання редакція: 2020-04-21
Тези доповіді
Сорго зернове – злакова культура, яка впродовж багатьох століть слугувала продуктом харчування в країнах Азії та Африки і лише останнім часом використовується як кормова та технічна. Поширення посівних площ сорго зернового відбулося завдяки його цінним біологічним властивостям, а саме висока посухо- та жаростійкість, солевитривалість та невимогливість до ґрунтів. Воно здатне витримувати високі температури і тривалі посухи, згубні для багатьох інших сільськогосподарських культур. Останнім часом сорго зернове може використовуватися в якості сировини для виробництва різних видів біопалива. Тому розробка елементів технології вирощування зернового сорго, що забезпечить максимальне накопичення енергетично корисних речовин в рослинах є актуальним.
Метою досліджень було встановлення впливу строків сівби та глибини загортання насіння на ріст і розвиток рослин сортів сорго зернового в умовах правобережного Лісостепу України.
Дослідження проводились у 2016‑2019 роках в умовах БДСС ІБКіЦБ НААН України. В досліді вивчались сорти: ‘Дніпровський 39’, ‘Вінець’; строки сівби: 1) ІІІ декада квітня – температура ґрунту 5-6ºС на глибині 10 см, 2) І декада травня – температура ґрунту 12-14ºС на глибині 10 см, 3) ІІ декада травня – температура ґрунту 16-18ºС на глибині 10 см; глибина загортання насіння: 2 см, 4 см, 6 см, 8 см.
За результатами досліджень встановлено, що висота рослин сорго зернового сягала максимуму за сівби коли температура ґрунту на глибині 10 см прогрівалася до 12‑14ºС та глибини загортання насіння 4‑6 см і дорівнювала відповідно 136,3–139,6 см у сорту ‘Дніпровський 39’ та 120,4‑123,0 см у сорту ‘Вінець’. На інших варіантах досліду цей показник був дещо меншим. Діаметр стебла рослин в середньому був у межах від 0,9 до 1,5 см в обох сортів.
Найкраще кущилось і формувало волоть сорго зернове висіяне за оптимального другого строку сівби. На глибині загортання насіння 4 – 6 см цей показник був найвищий і становив 2,6‑2,8 шт./рослину в сорту ‘Дніпровський 39’ та 1,8-2,0 шт./рослину у сорту ‘Вінець’.
Довжина волоті за сприятливих умов сівби дорівнювала у сорту ‘Дніпровський 39’ – 25–27 см, у сорту ‘Вінець’– 24‑26 см. Маса волоті у сортів дещо різнилася, що пов’язано з біологічними особливостями культури і у сорту ‘Дніпровський 39’ становила 49,4 г, у сорту ‘Вінець’ 42,0 г.
В цілому, ріст і розвиток рослин сорго зернового залежали від біологічних особливостей сортів, строків сівби та глибини загортання насіння впродовж періоду вегетації. Біометричні показники рослин мали кращі результати за сівби насіння у І декаді травня, за глибини загортання насіння 4–6 см.