Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НОВОГО СОРТУ ЛЮПИНУ БІЛОГО (LUPINUS ALBUS L.) ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕКСПЕРТИЗИ
І. В. Смульська, С. Г. Димитров

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


Люпин – цінна кормова культура, тоді як люпин білий продовольча. Його називають другою північною соєю, враховуючи високий вміст білка – 31–48 % і жиру до 14 %. У сільськогосподарській культурі використовується чотири види люпину: білий, жовтий, вузьколистий та багаторічний.

Люпин білий дуже широко використовується як зелене добриво. Азот зеленої маси люпину, що приорюється, а кореневі та рослинні рештки поступово мінералізуються і практично не вимиваються. Це повільно розчинне азотне добриво. Біологічний азот люпину білого є легкодоступним, екологічно чистим і найдешевшим з усіх видів добрив.

Люпин найкращий азотфіксатор із всіх зернобобових культур. На одному гектарі люпинового поля нагромаджується до 180 кг симбіотичного азоту, що прирівнюється до 40–45 т гною або 5 ц аміачної селітри.

Аналіз Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні (далі – Реєстр сортів рослин України) показав, що асортимент люпину білого складається з 11 сортів на сьогоднішній день.

За останній рік до виникнення майнового права інтелектуальної власності на поширення сортів рослин запропоновано 1 сорт люпину білого. За результатами експертизи даного сорту зроблено повну характеристику господарсько-цінних ознак.

Матеріалами досліджень був сорт люпину білого – ‘Барвінок’, який проходив експертизу на придатність до поширення (ПСП) і за результатами польових досліджень, запропоновані до виникнення майнового права інтелектуальної власності на поширення сортів рослин.

Заявником досліджуваного сортів люпину білого ‘Барвінок’ є Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України».

Польові дослідження з кваліфікаційної експертизи сортів люпину білого на ПСП проводили відповідно до чинних методик. Польові дослідження на ПСП здійснювались впродовж 2018–2019 років на базі 8 філій (Сумської філія УІЕСР, Волинської філія УІЕСР, Хмельницької філія УІЕСР, Чернівецької філія УІЕСР, Житомирської філія УІЕСР, Івано-Франківської філія УІЕСР, Полтавської філія УІЕСР, Чернігівської філія УІЕСР).

Господарські показники сорту ‘Барвінок’. Урожайність сухої речовини у зоні Полісся сорту-кандидату більша ніж усереднена урожайність сортів, що пройшли держану реєстрацію за п’ять попередніх років та складає 9,4 ц/га або 14 %. Сорт стійкий до вилягання, посухи та хвороб у зоні Полісся. Вміст сирого протеїну у зоні Полісся 20,6 % високий відповідно до Класифікатора показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення. Новий сорт люпину білого є відмінними, однорідними та стабільним, зокрема має високий генетичний потенціал продуктивності, добре адаптовані властивості і господарську цінність. Рекомендованою зоною поширення сорту визначено Полісся.


Full Text: PDF