Наукові конференції України, VIII МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
‘ВИШИВАНКА’ – ЧЕРВОНОЛИСТКОВИЙ СОРТ САЛАТУ ПОСІВНОГО, СТВОРЕНИЙ МЕТОДОМ ІНДУКОВАНОГО МУТАГЕНЕЗУ
Л. В. Чабан, О. В. Позняк, О. І. Касян

Остання редакція: 2020-04-22

Тези доповіді


На сучасному ринку овочевої продукції спостерігається зростання попиту на листкові салати, які вирізняються морфологічними ознаками, тому створення конкурентоспроможного вітчизняного сортименту цього різновиду залишається актуальним напрямом досліджень.

На Дослідній станції «Маяк» ІОБ НААН створено новий сорт салату посівного листкового ‘Вишиванка’, який у 2019 р. переданий для проведення науково-технічної експертизи до державного сортовипробування (заявка №19120010 від 12.09.2019 р.). Сорт створено методом індукованого мутагенезу (обробка насіння сорту ‘Жнич’ хімічним мутагеном Диметил сульфатом у концентрації 0,05% з наступним індивідуально-родинним добором за показниками продуктивності та низкою відмітних морфолого-ідентифікаційних ознак). Стандарт - сорт ‘Шар малиновий’.

Період від посіву насіння до з’явлення масових сходів нового сорту становить 16 діб (на рівні стандарту); період від масових сходів до товарної стиглості склав 36 діб (на рівні стандарту); період від масових сходів до стеблування рослин становить 50 діб (у стандарту 43 доби); період від товарної стиглості до стеблування – 14 діб (у стандарту 7 діб). Сорт ‘Вишиванка’ вирізняється урожайністю зеленої маси 14,0 т/га, що переважають стандарт  на 2,6 т/га. Результати біохімічного аналізу сорту ‘Вишиванка’: вміст сухої речовини, 7,36%; загального цукру, 0,86%; аскорбінової кислоти 17,79 мг/100 г.

Морфологічний опис. Забарвлення насіння чорне. Розмір повністю сформованих сім’ядолей середній, форма сім’ядолей широкоеліптична. Сорт відноситься до листкової різновидності. Положення у стадії 10-12 листків напівпряме. Листкова пластинка за розсіченістю краю розчленована, за товщиною середній. Діаметр рослини середній. Положення листків за збиральної стиглості напівпряме. Форма листка широкоромбоподібна, форма верхівки листка тупа. Забарвлення зовнішніх листків червонувате, інтенсивність та поширення антоціанового забарвлення сильна та суцільне, розташування тільки дифузне. Глянсуватість верхнього боку листка помірна, пухирчастість листкової пластинки слабка, за розміром пухирці малі. Ступінь хвилястості краю листка помірна. У верхівковій частині листкової пластинки розсіченість відсутня, за глибиною мілка. Ступінь розсіченості краю верхівки слабка. Жилкування листкової пластинки невіялоподібне. Пазушне гілкування відсутнє або дуже слабке.

Сфери впровадження нового сорту ‘Вишиванка’: сільськогосподарські підприємства різних форм власності і господарювання та приватний сектор.


Full Text: PDF