Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВИЯВЛЕННЯ ЗБУДНИКА БАКТЕРІАЛЬНОЇ ПЛЯМИСТОСТІ У ПОСІВАХ СОРИЗУ
Л. М. Буценко, М. В. Решетніков

Остання редакція: 2022-06-01

Тези доповіді


Сорго є однією із найпоширеніших сільськогосподарських культур. Передбачувана зміна кліматичних умов в Україні пов’язана із зростанням середньої температури та зменшенням кількості опадів, тому аргарії все частіше звертають увагу на перспективу вирощування соргових культур в нашій країні. Серед соргових культур в Україні вирощують сорго зернове, цукрове та трав’янисте. Особливу увагу необхідно приділяти зерновому сорго, яке може бути використано для харчових потреб людей. Українські селекціонери працюють над вдосконаленням сортів та технології вирощування круп’яної культури із родини соргових – соризу. Зокрема, уваги потребує вдосконалення технології контролю збудників хвороб соризу. В умовах зміни клімату передбачається розширення ареалів і зростання шкідливості фітопатогенних бактерій, тому, на нашу думку, необхідно приділяти увагу прогнозуванню поширення фітопатогенних бактерій на соризі. Метою роботи був аналіз посівів соризу у Черкаській області на наявність збудників бактеріозів.

Для виявлення типових для бактеріального ураження симптомів на рослинах соргових культур здійснювали візуальне обстеження посівів соризу у господарствах Уманського району Черкаської області. Ізоляцію бактеріальних збудників із уражених рослин та вивчення їхніх фізіолого-біохімічних властивостей здійснювали класичними мікробіологічними методами.


Full Text: PDF