Остання редакція: 2022-06-01
Тези доповіді
Хлібопекарські властивості сортів пшениці м’якої озимої змінюються залежно від кліматичних умов у період формування зерна, рівня мінерального живлення, попередників, агротехнічних заходів та інших регулюючих чинників. Поряд з цим, генотипові особливості сортів також значно впливають на більшість показників якості. Метою дослідження було виявити вплив генотипу, років вирощування, попередників та строків сівби на хлібопекарську якість нових сортів та селекційних ліній пшениці м’якої озимої миронівської селекції.
Дослідження проводили на базі Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла протягом 2016/17–2018/19 рр. Об’єктом досліджень слугували нові сорти та селекційні лінії пшениці м’якої озимої: ‘Вежа миронівська’, ‘Грація миронівська’, ‘Естафета миронівська’, ‘МІП Ассоль’, ‘МІП Лада’, ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’, Еритроспермум (Ер.) 55023, ‘МІП Відзнака’, ‘МІП Дарунок’, ‘МІП Ніка’, ‘МІП Роксолана’, ‘МІП Феєрія’, Лютесценс (Л.) 37548 та сорт-стандарт ‘Подолянка’, які висівали після п’яти попередників: сидеральний пар, гірчиця, кукурудза, соняшник і соя; за трьома строками сівби: 25.09; 06.10. та 16.10. Хлібопекарські показники якості пшениці м’якої озимої, а саме об’ємний вихід хліба, пористість м’якуша та загальну оцінку хліба визначали згідно із загально прийнятими методиками. Статистичну обробку результатів проводили за методами описової статистики і дисперсійного аналізу (ANOVA).