Остання редакція: 2022-06-01
Тези доповіді
Сорго культивується більш ніж в ста країнах світу та займає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи у світовому виробництві. Основними виробниками зернового сорго є Мексика, США, Аргентина, Австралія, Південна Африка. Зерно сорго білого забарвлення використовують у виробництві круп, борошна, комбікормів. Сорти сорго звичайного двокольорового характеризуються високим вмістом крохмалю від 68 до 83%, що значно перевищує крохмалистість кукурудзи, та використовуються у виробництві крохмалю, етилового спирту. Зерно сорго містить тіамін (В1), який є антиоксидантом, що захищає організм людини від негативних факторів впливу. До складу білка сорго входить багато мікроелементів.
В Україні сорти сорго зернового двокольорового досліджували в ґрунтово-кліматичних зонах Степу та Лісостепу на філіях Українського інституту експертизи сортів рослин. Оцінку сортів сорго звичайного двокольорового проводили за вмістом «сирого протеїну» (білка) та крохмалю. Вміст «сирого протеїну» визначали на дистиляційному блоці Кьєльтек 8200 Foss, вміст крохмалю за методом Еверса, за використання цукрометра.