Остання редакція: 2022-06-01
Тези доповіді
Кондитерська та хлібопекарська промисловості України застосовують кунжут вже багато років, але їх потреби задовольняються виключно за рахунок імпортної продукції, хоча кунжут може вирощуватись і в Україні. Клімат на Півдні України поступово змінюється: середні температури повітря підвищуються, а кількість опадів зменшується. Такі умови цілком підходять для повноцінного дозрівання кунжуту. Проте, кунжут лишається мало вивченою дослідниками України культурою, а основні елементи технології ще потребують детальних досліджень в конкретних ґрунтово-кліматичних зонах. Одним з найважливіших питань технології вирощування кунжуту, є визначення оптимальних норм висіву і способів сівби.
Основна мета роботи дослідити вплив норм висіву та способів сівби на урожайність кунжуту в умовах Півдня України. Польові досліди закладались в Асканійській ДСДС ІЗЗ НААН на протязі 2019-2021 рр. У наших дослідженнях висівали середньостиглий сорт кунжуту Гусар, тривалість вегетаційного періоду – 130 днів. В досліді вивчали вплив ширини міжрядь (45, 70 см) та норм висіву (200, 250, 300, 350, 400 тис. схожих насінин/га) за різних умов вологозабезпечення (зрошення та природного зволоження).