Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА МІНЛИВОСТІ ВРОЖАЙНОСТІ РІПАКУ ОЗИМОГО В УМОВАХ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Т. К. Костюкєвич, Д. К. Крамаренко

Остання редакція: 2022-06-01

Тези доповіді


Озимий ріпак є відмінною меліоративною культурою, яка сприяє покращенню структури ґрунту завдяки тому, що коренева система розпушує землю на велику глибину, засвоює нітрати, підвищує продуктивність сівозміни загалом. Ріпак є фітосанітаром, знищуючи кореневі гнилі в ґрунті, а його зелена маса довгий час затінює ґрунт, пригнічуючи тим самим появу бур'янів. Таким чином, з агротехнічного погляду ріпак озимий є добрим попередником. Він рано звільняє поле, покращує структуру та родючість ґрунту, зменшує ризик водної та вітрової ерозії та засміченість полів.

Станом на 5 серпня 2021 р. в Україні зібрано 2,1 млн тон ріпаку з площі 787,6 тис. га, середня врожайність становила 26,7 ц/га. Найбільша врожайність зафіксована на Полтавщини ‑ 39,5 ц/га, а в Херсонській області – 25,1 ц/га.


Full Text: PDF