Остання редакція: 2022-06-14
Тези доповіді
Сочевиця – це вид бобових. За розміром зерна її поділяють на великонасінну (або тарілкову) і дрібнонасінну. Насіння сочевиці багате на білок і в поєднанні з зерновими культурами забезпечує необхідну кількість амінокислот для нормального функціонування організму. Більшість сучасних досліджень переконливо доводять, що введення сочевиці в їжу суттєво знижує ймовірність онкологічних захворювань, цукрового діабету 2 типу, інфаркту міокарда, ожиріння тощо. Насіння сочевиці містить велику кількість заліза, калію і кальцію, які беруть участь у регулюванні кровообігу. Насіння сочевиці містить пересічно (у %) білка 25-35, крохмалю 47-60, товщу 0,6-4,4, клітковини 2,4-4, золи 2,3-4,4; вітаміни B1 і В2. Зерно використовують на харчові та кормові цілі. Урожайність зерна становить на рівні 1,1-1,5 т/га.
В Україні поширені такі сорти сочевиці: ‘Дніпровська 3’, ‘Нова луна’ й ‘Петровська 4/105’. Поширена культура переважно в Лісостепу. Зерно використовують на харчові та кормові цілі.