Остання редакція: 2022-06-14
Тези доповіді
Натура зерна характеризує фізичні властивості зерна та входить до переліку класоутворюючих показників. Натура зернових хлібних культур залежить від щільності укладення різних частин зернівок. Відповідно, чим більшою буде щільність укладення тим збільшуватиметься натура зерна. Натура зерна – це вага одиниці об’єму зерна, яку в хлібній торгівлі використовували з давніх часів Греції і Риму. Вага відміряного об’єму зерна буде тим більшою, чим більша кількість виповнених зерен поміститься в цьому об’ємі. Маса 1000 зерен використовується як один із параметрів для оцінки якості зерна, що характеризує його крупність та вирівняність. Маса 1000 зерен являється компонентом при визначані потенціалу урожайності зерна пшениці. Існує тісний зв'язок між масою 1000 зерен і натурою зерна.
Об’єктом дослідження було зерно сортів пшениці озимої вирощене в умовах північно-східного Лісостепу України (ДП «ДГ «Правдинське» Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України (МІП). Досліджували сорти пшениці м’якої озимої після двох попередників (соя та соняшник): ‘МІП Фортуна’, ‘МІП Ювілейна’, ‘МІП Лада’ (Triticum aestivum L), ‘МІП Лакомка’ (Triticum durum Dest) – оригінатор МІП; ‘Подолянка’ (стандарт) (Triticum aestivum L) – МІП та Інститут фізіології і генетики рослин (ІФРГ), ‘Матрікс’ (Triticum aestivum L) – Дойче Заатфеределунг АГ (Німеччина).