Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ ПОПУЛЯЦІЙ F2 ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ОЗИМОЇ ЗА СТІЙКІСТЮ ПРОТИ SEPTORIA TRITICI ROB. ET DESM.
Т.І. Муха, О.В. Гуменюк, В.В. Кириленко, Н.С. Дубовик, Г.М. Лісова

Остання редакція: 2022-06-15

Тези доповіді


Озима пшениця – одна з найважливіших продовольчих зернових культур. Однак значною перешкодою на шляху отримання високих врожаїв пшениці є широке розповсюдження та висока шкідливість інфекційних хвороб рослин, серед яких важливе економічне значення займає септоріоз. В Україні хвороба поширена в усіх районах, де вирощується пшениця, але вона найбільш шкідлива в умовах надлишкової і високої вологості повітря. Збудником септоріозу є гриби з роду Septoria. Зазвичай на пшениці зустрічається Septoria tritici Rob. et Desm. (Septoria tritici), Septoria graminum Desm., які переважно уражають листки і піхви листків. В Україні збудник трапляється майже повсюдно, при чому його спостерігають в усіх зонах вирощування зернових (В.В. Горянінова, 2021). Найстрімкішого розвитку він набуває у фазі появи прапорцевого листка (V. V. Horiainova, 2020). Шкодочинність септоріозу призводить до втрати врожаю до 40 %, ламкості стебел, зменшення асиміляційної поверхні, слабкого розвитку колосу, передчасного всихання листків і рослин, завчасного достигання хлібів та погіршення посівних і технологічних якостей врожаю та насіння (О.М. Бакуменко, 2021).

Наші дослідження передбачали вивчення характеру розподілу рослин за ознаками стійкості проти збудника Septoria tritici Rob. Et Desm (Septoria tritici) у другому поколінні гібридів пшениці м’якої озимої, створених за участі сортів, що є носіями пшенично-житніх транслокацій (ПЖТ) на штучному комплексному інфекційному фоні патогена (В. В. Кириленко та ін. (2018). Інтенсивність ураження проти Septoria tritici популяцій другого року пшениці м’якої озимої визначали на комплексному інфекційному фоні патогена враховуючи методики Л. Т. Бабаянца та ін. (1988), О. В. Бабаянц, Л. Т. Бабаянца (2014). Вихідним матеріалом для дослідження послуговували 30 гібридних комбінацій схрещування пшениці м’якої озимої (5358 рослин) за участю сортів з ПЖТ.


Full Text: PDF