Остання редакція: 2022-06-15
Тези доповіді
Гречана крупа є багатофункціональним продуктом з багатьма харчовими перевагами, а саме відсутністю глютену, вмісту високоякісних білків, ненасичених жирних кислот і значному вмісті мінералів та вітамінів. Корисний вплив гречки на організм людини зумовлений наявністю широкого спектру флаваноїдів, що сприяють зниженню холестерину. Наявність у складі крупи рутину робить цю культуру цікавою і для фармацевтичної галузі.
Загалом гречку можна поділити на 3 види: гречку їстівну (Fagopyrum esculentum), гречку татарську (Fagopyrum tataricum) та гречку цимозум (Fagopyrum cymosum). У харчуванні людей використовується два види гречки: гречка їстівна (культивується у більшості країн світу) та гречка татарська (вирощується переважно у Гімалайському регіоні). Fagopyrum cymosum – це дикорослі багаторічні рослини, що включають диплоїдні види Fagopyrum megaspartanium Q. F. Chen та Fagopyrum pilus Q. F. Chen.