Остання редакція: 2022-06-17
Тези доповіді
Ячмінь є однією з найпоширеніших зернових колосових культур в світі, в тому числі і в Україні. Його використовують у переробній, харчовій, пивоварній, кондитерській, фармацевтичній промисловості. Актуальним є створення і впровадження високоврожайних сортів, які б відповідали сучасним вимогам сільськогосподарського виробництва.
Маса 1000 зерен характеризує їх крупність і належить як до складових структури урожаю, так і до показників посівної якості насіння. Зі збільшенням крупності зерна збільшується вміст ендосперму, а отже і потенційний вихід кінцевого продукту (борошна чи крупи). Ступінь фенотипового прояву даної ознаки залежить від генотипу а також умов вирощування в період формування та наливу зерна.
Метою наших досліджень була оцінка колекційних зразків ярого ячменю за урожайністю і масою 1000 зерен та виділення цінних джерел за цими ознаками.