Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РОЗВИТОК ГАЛУЗІ ЧАСНИКІВНИЦТВА В УКРАЇНІ
О.А. Томашевська

Остання редакція: 2022-06-21

Тези доповіді


Популярною овочевою культурою в Україні є часник. Це дво- і багаторічна рослина родини Цибулевих, походить із Середної Азії. Цибулина часнику містить до 27% цукру, 8% білка, ефірну олію, фітонциди, фітостерини, алліїн, інулін. Варто зазначити, що часник належить до нішевих сільськогосподарських культур і ринок його в Україні тільки формується. Щороку Україна імпортує від 3 до 6 тис тонн культури.

У 2020 р. площі під часником у господарствах усіх категорій в Україні склали 23,8 тис. га, що на 2,8 тис. га (на 13,3%) більше, ніж у 2016 р. Валові збори упродовж аналізованого періоду зросли на 237,2 тис. ц (на 12,6%) ‑ до 2116,8 тис. ц. При цьому мало місце зниження рівня урожайності на 1,5 ц/га або на 1,7%. Вирощується культура в основному у господарствах населення. Так, у 2020 р. їх частка у валовому зборі становила 97,6%. Рівень врожайності часнику у господарствах населення та сільськогосподарських підприємствах суттєво різниться. У підприємствах у 2020 р. зазначений показник склав 52,3 ц/га, у господарствах населення – 89,8 ц/га. У європейських країнах (Іспанії, Італії, Франції) оптимальною вважається врожайність на рівні 120-140 ц/га просушеного товарного часнику.


Full Text: PDF