Остання редакція: 2022-06-21
Тези доповіді
Соя займає перше місце за кількістю білка в насінні серед культур родини Бобових, є основним джерелом збалансованого за амінокислотним складом екологічно чистого білка. В ряді країн є незамінною продовольчою культурою. Так само як усі бобові являється відмінним попередником завдяки своїй симбіотичній системі, здатна забезпечувати власні потреби в азоті залишаючи при цьому значну його кількість в ґрунті.
Залежно від зони вирощування показники якості культури можуть змінюватись, тому доцільним є подальше вивчення впливу ґрунтово-кліматичних умов на якість культури.
Польові дослідження сортів сої культурної проводились в ґрунтово-кліматичних зонах Степу, Лісостепу та Полісся на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин. Вміст «сирого протеїну» та олії визначали методом інфрачервоної спектрометрії на приладі Infratec 1241. Згідно Програми лабораторних досліджень у 2017 р. отримано та проаналізовано 87 сортів, у 2018 р. – 92, у 2019 р. – 76, у 2020 р – 64 та у 2021 р. – 72 сорти сої.