Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ЗМІНА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ГОРОХУ ПОСІВНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОН ТА РОКІВ ДОСЛІДЖЕННЯ
О.В. Топчій, Л.В. Король, С.Л. Чухлєб

Остання редакція: 2022-06-21

Тези доповіді


Горох посівний є найпоширенішою культурою серед родини Бобових. На сьогоднішній день вирощується у багатьох країнах світу, найбільшим виробником являється Канада. Найбільше горох ціниться за його поживні якості, а саме великою кількістю білка із незамінними амінокислотами, що наближає його за складом до білків тваринного походження. Серед агротехнічних властивостей гороху є його здатність забезпечувати ґрунт азотом покращуючи при цьому якісні й кількісні показники врожайності наступних культур.

Зважаючи на цінність культури особливої уваги набуває вивчення впливу ґрунтово-кліматичних зон на показники якості гороху посівного (зернового).

Дослідження сортів гороху посівного (зернового) проводиться в ґрунтово-кліматичних зонах Лісостепу та Полісся на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин. Вміст білка визначали методом інфрачервоної спектрометрії на приладі Infratec 1241. Згідно Програми лабораторних досліджень у 2019 р. отримано та проаналізовано 15 сортів, у 2020 р – 21 та у 2021 р. – 15 сортів гороху посівного (зернового).


Full Text: PDF