Розмір шрифту:
АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ СОНЯШНИКУ ОДНОРІЧНОГО ОЛІЙНОГО, КОНДИТЕРСЬКОГО ТА ВИСОКООЛЕЇНОВОГО НАПРЯМУ ВИКОРИСТАННЯ В РІЗНИХ ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОНАХ УКРАЇНИ
Остання редакція: 2022-06-21
Тези доповіді
Соняшник однорічний має три напрями використання – високоолеїновий, олійний та кондитерський. Залежно від напряму використання значущість показників якості змінюється. Так, сорти кондитерського напрямку мають мати низький вміст олії та високий вміст «сирого протеїну», лушпинності та масу 1000 насінин >70 г. Сорти високоолеїнового напряму характеризуються високим вмістом олеїнової кислоти. Однак основним показником якості соняшнику однорічного є вміст олії.
З метою подальшого вивчення якості сортів соняшнику однорічного та напряму їх використання, доцільним є порівняння основних показників якості.
Дослідження сортів соняшнику однорічного проводиться в ґрунтово-кліматичних зонах Степу та Лісостепу на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин. Вміст олії визначали експрес методом на аналізаторі ЯМР MQС 5-12, вміст «сирого протеїну» на приладі Instalab 700, вміст лушпинності термографічним методом.
Full Text:
PDF