Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ СОНЯШНИКУ ОДНОРІЧНОГО ОЛІЙНОГО, КОНДИТЕРСЬКОГО ТА ВИСОКООЛЕЇНОВОГО НАПРЯМУ ВИКОРИСТАННЯ В РІЗНИХ ҐРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОНАХ УКРАЇНИ
О.В. Топчій, Н.П. Щербиніна

Остання редакція: 2022-06-21

Тези доповіді


Соняшник однорічний має три напрями використання – високоолеїновий, олійний та кондитерський. Залежно від напряму використання значущість показників якості змінюється. Так, сорти кондитерського напрямку мають мати низький вміст олії та високий вміст «сирого протеїну», лушпинності та масу 1000 насінин >70 г. Сорти високоолеїнового напряму характеризуються високим вмістом олеїнової кислоти. Однак основним показником якості соняшнику однорічного є вміст олії.

З метою подальшого вивчення якості сортів соняшнику однорічного та напряму їх використання, доцільним є порівняння основних показників якості.

Дослідження сортів соняшнику однорічного проводиться в ґрунтово-кліматичних зонах Степу та Лісостепу на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин. Вміст олії визначали експрес методом на аналізаторі ЯМР MQС 5-12, вміст «сирого протеїну» на приладі Instalab 700, вміст лушпинності термографічним методом.

Full Text: PDF