Остання редакція: 2022-06-21
Тези доповіді
Серед хлібних злаків не менш важлива зернова культура є ячмінь, який за розмірами посівних площ поступається лише пшениці, рису і кукурудзі. Зерно ячменю зазвичай досить широко використовують передусім як для продовольчих і технічних, так і кормових цілей. На продовольчі цілі ячмінь здебільшого використовують у пивоварній промисловості, а також при виробництві перлової і ячної круп. Загальне світове виробництво ячменю стабілізувалося на рівні 143–144 млн т, посівні площі в межах 49–50 млн га, а середня урожайність коливалася від 2,86 т/га до 2,95 т/га. По ячменю наша країна знаходиться на 4 місці серед виробників світу, збираючи 9,5 млн т., із них озимого 4,9 млн. т. Однак, не дивлячись на вагомий внесок у світовому виробництві, збір зерна з одиниці площі залишається не на високому рівні. Одним із важливих елементів збільшення виробництва зерна ячменю є підбір сорту для конкретних ґрунтово-кліматичних умов.
Оцінку сортів ячменю, рекомендованих для впровадження у виробництво, проводили протягом 2019–2021 рр. на Полтавській державній с.-г. дослідній станції ім. М. І. Вавилова. Предметом дослідження були сорти ячменю озимого та ярого різних селекційних установ (Селекційно-генетичний інститут НЦНС, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН, Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла).