Наукові конференції України, Х МН-ПК молодих вчених і спеціалістів "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
МОРОЗОСТІЙКІ СОРТИ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ У СОРТОВИПРОБУВАННІ
Т.М. Хоменко, Л.М. Присяжнюк, Г.А. Дутова, Н.І. Рябчун

Остання редакція: 2022-06-21

Тези доповіді


Пшениця м'яка озима (Triticum aestivum L.) займає більш як половину посівних площ зернових культур та посідає провідне місце за валовим збором зерна. В останні роки Україна ввійшла до десятки основних країн виробників і стала одним з провідних світових експортерів пшениці. Визначальними факторами формування врожайності залишаються кліматичні умови. Нестабільність і значні коливання погоди ускладнюють вирощування цієї культури, насамперед її перезимівлю. Оскільки пшениця озима зимує в полі, то саме здатність рослин протистояти впливу низьких від’ємних температур є важливою ознакою для виробників зерна.

З метою встановлення рівня морозостійкості сортів пшениці м’якої озимої, що проходили кваліфікаційну експертизу сортів рослин на придатність до поширення в 2021 р. досліджували 105 сортів. Встановлення рівня морозостійкості досліджуваних сортів проводили із залученням Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН (ІР) шляхом прямого проморожування загартованих у природних умовах рослин в низькотемпературних морозильних камерах та розрахунку критичних температур вимерзання порівняно з сортами-еталонами. Додатково враховували польову оцінку перезимівлі задля визначення польової зимостійкості.


Full Text: PDF