Остання редакція: 2022-06-21
Тези доповіді
Одним із визначних шляхів підвищення продуктивності лаванди є створення нових сортів з оптимальною реакцією на зміни довкілля. На сьогодні на території України великі площі орних земель страждають від недостатнього зволоження, що може призводити до 30-50% недобору врожаю, особливо в посушливі роки. Саме тому при створенні нових сортів важливим є вивчення фізіологічно-біотехнологічних аспектів посухостійкості лаванди, оскільки фактор посухи впливає не лише на приріст вегетативної маси рослин, а й затримує їх морфогенетичні процеси.
Матеріалом слугували вирощені в умовах відкритого ґрунту комерційні сорти лаванди вузьколистої ‘Munstead’ та ‘Ellagance Purple’, що характеризуються високою морозостійкістю та довгим періодом цвітіння. В культуру in vitro вводили експлантати розміром 5-7 мм ізольовані з молодих річних пагонів рослин, стерилізацію яких проводили.