Остання редакція: 2022-06-21
Тези доповіді
Багатокомпонентний склад зернівки жита зумовлює його різноцільове використання. Одночасно, одним із найважливіших резервів збільшення хлібних запасів країни є зниження кількісних і якісних втрат зерна під час зберігання, характер і інтенсивність яких залежать від цілого комплексу факторів. Лише коли технологічні показники відповідатимуть вимогам стандарту, можна буде говорити про високу реалізаційну ціну і споживчу якість виробленої продукції.
Схема досліджень передбачала зберігання зерна жита сортів ‘Інтенсивне 95’ та ‘Наусін’ за трьох режимів: зберігання зерна у сухому стані у тканинних мішках; зберігання зерна в охолодженому стані за температури +5+10°С у тканинних мішках; зберігання зерна без доступу повітря у герметичних поліетиленових рукавах. Програма проведення досліджень передбачає оцінку якості відразу після збирання (контроль), через один, три, шість місяців зберігання зерна жита озимого.