Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
СУЧАСНІ МЕТОДИ ОЗДОРОВЛЕННЯ РОЗСАДИ СУНИЦІ ВІД ФІТОПАРАЗИТИЧНИХ НЕМАТОД
А. Г. Бабич, Л. О. Білявська, О. А. Бабич, А. О. Статкевич

Last modified: 2023-05-29

Abstract


Необхідність закладки нових плантацій суниці здоровим посадковим матеріалом  потребує використання ефективних методів знезараження розсади від фітонематоди. Для цього використовують термічний метод - занурюють розсаду в гарячу воду. Недоліком цього методу є недостатня ефективність і стрес для рослини. Альтернативою є застосування біологічних і хімічних препаратів для знезараження рослин від нематод.

Тому, нами проведено ряд досліджень по знезаражуванню розсади і впливу біологічних препаратів на основі авемерктинів на суничну нематоду.

Сунична нематода (на відміну від значної більшості фітонематод) паразитує в більшості випадків ектопаразитично на поверні різних частин суниць. Основне її розмноження відбувається з ранньої весни до початку літа, сповільнюється накопичення чисельності в період сезонного спокою рослин, і знову збільшується розвиток популяції, а з ним і розселення в осінній період вегетації суниць. Тому, зважаючи на економічну доцільність та екологічну безпечність застосування  біологічних препаратів навіть на плодоносних насадженнях суниць, нами проведено дослідження ефективності препаратів авемерктинової групи проти суничної нематоди.

Перед висадкою суниць у відкритий ґрунт, розсаду занурювали в робочий розчин Аверстіма з експозицією 20 хвилин, висаджували і поливали рослини робочим розчином Аверстімом з нормою витрати 1,0 л/га, через 10–15 днів висаджені рослини повторно поливали робочим розчином. В результаті чого відбувалося знезараження посадкового матеріалу суниці від фітопаразитичних нематод та покращувалися ростові і фізіологічні процеси рослин.

Дослідження показали високу ефективність використання біопрепаратів Аверстім (1,0 л/га) протягом особливо перших десяти діб з часу останньої обробки.  В подальший час ефективність дії препарату знижувалося. Тому, для запобігання подальшого розмноження суничної нематоди, особливо в періоди з вологою погодою, доцільні проводити повторні обробки.