Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІБРИДУ НА ВРОЖАЙНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ
А. В. Бобер, В. Л. Демченко, А. Ф. Іващенко, О. С. Кривчун

Остання редакція: 2023-05-29

Тези доповіді


Соняшник – одна з найбільш прибуткових та перспективних культур. Проте враховуючи той факт, що виробництво соняшнику на сільськогосподарських підприємствах різних форм власності не завжди супроводжується інтенсифікацією, а в основному ведеться шляхом екстенсивних технологій, то посівні площі під ним останніми рокам різко збільшились, що зумовило знищення агрономічно-обґрунтованої структури посівних площ у деяких регіонах України. У даний час рівень використання біологічного потенціалу соняшнику є найменшим серед олійних культур і навіть не досягає у окремих випадках 50 %. З впровадженням у виробництво нових гібридів соняшнику особливого практичного значення набувають дослідження їх продуктивності та якісних показників насіння у конкретних виробничих умовах, що дасть змогу отримати об’єктивні дані щодо поширення та використання певних гібридів.

Дослідження виконувалися в умовах ФГ «Інтер-Агро-База» Сосницького району, Чернігівської області та у навчально-науково-виробничій лабораторії «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Національного університету біоресурсів і природокористування України протягом 2020–2021 рр. Досліджували гібриди соняшнику НК НЕОМА, ЕС БЕЛЛА, LG Seeds, P64LP130, П64ЛЕ99.

У результаті проведених досліджень встановлено, що господарська урожайність гібридів коливалася від 3,2 до 3,8 т/га. Для зони вирощування у якій розташоване фермерське господарство, та природно-кліматичних умов в яких розміщено ФГ «Інтер-Агро-База», це досить хороший показник урожайності. Найвищим показником урожайності відзначився гібрид соняшнику Р64LP130 –3,8 т/га. Проміжне місце за показником урожайності належало гібридам НК НЕОМА та ЛГ 5543 КЛ – 3,6 т/га. Нижчими показниками господарської урожайності характеризувалися гібриди П64ЛЕ99 та ЕС БЕЛЛА – 3,3 т/га та 3,2 т/га відповідно.

Вихід олії з гектара посіву у досліджуваних гібридів варіював від 1568 кг/га до 2090 кг/га. Найвищий показник виходу олії з гектара показав гібрид Р64LP130 – 2090 кг/га. Найменший показник виходу олії з гектара належав гібриду ЕС БЕЛЛА – 1568 кг/га. На вихід олії з гектару в першу чергу впливає урожайність гібрида.

Таким чином, у результаті проведених досліджень встановлено, що на господарсько-якісні показники насіння соняшнику для промислового перероблення мають вплив особливості певного гібриду. За господарсько-якісними показниками у конкретних виробничих умовах краще себе проявили гібриди НК НЕОМА та Р64LP130.

Full Text: PDF