Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ЗЕРНА ЯЧМЕНЮ ЯРОГО РІЗНИХ СОРТІВ У ВИРОБНИЧИХ УМОВАХ
А. В. Бобер, Я. О. Дудник, О. О. Близнюк, А. С. Павліченко

Остання редакція: 2023-05-29

Тези доповіді


Враховуючи народногосподарське значення та широкий ареал ячменю, значна частина науково-дослідних установ як за кордоном так і в нашій країні веде селекційно-дослідну роботу щодо створення високоврожайних сортів та розробки агротехніки цієї культури. За останні роки було досягнуто значних успіхів у цьому напрямку. Також наукою та практичним досвідом виробників було виявлено, що важливим фактором є правильність підбору сортів, які відіграють надзвичайно важливу роль у формуванні якісного врожаю зерна та насіння сільськогосподарських культур. Зважаючи на вище зазначений матеріал метою нашого дослідження було провести порівняльну оцінку сортів ячменю ярого у конкретних виробничих умовах.

Дослідження проводили протягом 2021–2022 рр. в умовах ТОВ "Чарівна Нива" Гайсинського району Вінницької області та у навчально-науково-виробничій лабораторії «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика Національного університету біоресурсів і природокористування України. Досліджували зерно сортів ячменю ярого Богун та Азарт. У дослідженнях використовували сучасні методики визначення показників якості зерна ячменю, що передбачені діючими нормативно-технічними документами.

Як показали результати проведених досліджень, кращими показниками якості за роки проведення досліджень характеризувалося зерно ячменю сорту Богун порівняно з сортом Азарт. За показниками здатності до проростання та життєздатності зерно ячменю сортів Богун та Азарт не відповідало нормам пивоварного призначення. За масовою часткою білка 10,5 – 11,4% зерно ячменю ярого сорту Богун забезпечувало вимоги пивоварного ячменю. Тоді як зерно ячменю сорту Азарт з показниками масової частки білка 11,8 – 12,2% не відповідало вимогам пивоварного призначення. Аналізуючи показники натури зерна ячменю варто зауважити, що натура досліджуваного зерна задовольняла норми для зерна ячменю у разі його різного цільового використання. Вищими показниками натурної маси у середньому за роки проведення досліджень характеризувалося зерно ячменю сорту Богун – 700 г/л. Для зерна ячменю ярого сорту Азарт показник натури становив – 675 г/л.

Таким чином, можна зробити висновок, що зерно ячменю ярого сортів Богун та Азарт урожаю 2021–2022 років вирощене в умовах ТОВ "Чарівна Нива" Гайсинського району Вінницької області за комплексом показників якості відповідало вимогам чинного ДСТУ 3769–98 1-го класу якості продовольчого призначення. За товарними та технологічними показниками якості зерна у конкретних виробничих умовах краще проявив себе сорт ячменю ярого Богун.

Full Text: PDF