Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЯВУ ГОСПОДАРСЬКО-ЦІННИХ ОЗНАК ВИХІДНОГО МАТЕРІАЛУ КОНЮШИНИ ЛУЧНОЇ
А. І. Боженко, О. Є. Сизенко, Л. С. Довгаль

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Серед багаторічних трав, що вирощуються в Україні, одне з провідних місць займає конюшина лучна, яка є основним джерелом рослинного білка для тваринництва. Висока поживна цінність кормової маси, позитивна післядія в сівозмінах, накопичення біологічного азоту в ґрунті обумовлюють широке розповсюдження цієї культури. Однак сорти, що знаходяться в користуванні, не повною мірою відповідають зростаючим вимогам сільськогосподарського виробництва: мають недостатньо високу кормову і нестійку по роках насіннєву продуктивність, пошкоджуються шкідниками та хворобами, підлягають впливу негативних факторів навколишнього середовища. В результаті цього укісні площі не досягають необхідних для потреб тваринництва розмірів, з різних регіонів завозиться малоцінне в даній зоні насіння нерайонованих сортів, використовуються малопродуктивні минулорічні посіви.

Одним із головних шляхів усунення недоліків є селекція, яка спрямована на створення гетерозисних популяцій на широкій генетичній основі з попередньою оцінкою вихідного матеріалу на комбінаційну здатність і виведення більш ранньостиглих, високоврожайних за кормовою та насіннєвою продуктивністю сортів конюшини лучної з підвищеною стійкістю до несприятливих факторів навколишнього середовища.

Основним методом створення вихідного матеріалу для селекції багаторічних трав є метод добору з оцінкою по нащадках з наступним формуванням синтетиків шляхом об’єднання резервів насіння рослин з високою загальною комбінаційною здатністю.

Робота по селекції трав проводиться на Носівській СДС, що розміщена на півночі Лісостепової зони. Ґрунти – чорнозем малогумусний, вилугуваний, з вмістом гумусу в орному шарі 2,8%, рН – 5,45, Р2О5 – 10–15, К2О – 12–15 мг на 100 г сухого ґрунту.

Дослідження включені в програму селекційної роботи з конюшиною лучною «Кормовиробництво». Згідно селекційного процесу в селекційних розсадниках на загальну комбінаційну здатність щорічно вивчаємо 220–240 зразків конюшини лучної, де протягом 2021–2022 років кращі селекційні зразки з урожаєм зеленої маси 450–500 ц/га перевищували врожайність стандарту на 12–22 %.

З розсадника вивчення ЗКЗ для подальшої селекційної роботи і створення вихідного матеріалу виділено 38 найбільш високопродуктивних за зеленою масою і стійких до негативних факторів навколишнього середовища зразків.

У наших дослідженнях за елементами кормової продуктивності в розсадниках попереднього сортовипробування виділено перспективні селекційні зразки, які достовірно перевищували стандарт за врожаєм зеленої маси на 58–79 ц/га, що становить 13–19% при Р<0,05. Серед них – Syn 79, Syn 409, Syn 413, Syn 491, Syn 497, Syn 502, Syn 578 та ін.

У результаті оцінки селекційного матеріалу за основними господарсько-цінними ознаками в конкурсному сортовипробуванні виявлено низку селекційних зразків, які ймовірно перевищували стандартний сорт за врожаєм зеленої маси на 20–30 % при Р<0,05. Це Syn 475, Syn 580, Syn 503, Syn 489, Syn 490, Syn 510, Syn 498 та ін., які відзначилися підвищеними показниками кормової продуктивності з добавкою до стандарту 90–130 ц/га.

При вивченні селекційних зразків за насіннєвою продуктивністю за час досліджень (2021–2022 рр.) виділено зразки: Syn 473, Syn 485, Syn 490, Syn 498, Syn 475, Syn 502, Syn 572, Syn 464, Syn 581 та ін., які перевищували стандартний сорт на 16-30 %, що становить 0,6–1,1 ц/га.

За результатами випробування великої кількості селекційних зразків за комплексом цінних ознак і властивостей можна зробити  висновок, що вони можуть бути використані як перспективний вихідний матеріал при створенні високоврожайних синтетичних сортів.

Так селекційний сортозразок ‘Атлант Носівський’, переданий в державне сортовипробування на 2021 рік за даними конкурсного сортовипробування. За результатами польових та лабораторних досліджень кваліфікаційної експертизи 2022 року  по Лісостеповій зоні перевищував усереднену урожайність сортів, що пройшли державну реєстрацію за п’ять попередніх років, на 21%.

Full Text: PDF