Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА СОРТІВ ЗИМУЮЧОГО ВІВСА ПІСЛЯ ПЕРЕЗИМІВЛІ
О. І. Буняк

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Основна лімітуючи ознака для вирощування зимуючого вівса в умовах Лісостепу та Полісся України – це збереженість рослин після несприятливих умов перезимівлі, тобто зимостійкість. Його здатність переносити несприятливі умови зими набагато менша ніж в інших зернових культур. Прийнято говорити не про озимий, а зимуючий овес, який відрізняється короткою стадією яровизації, що багато в чому і визначає його невисоку зимостійкість

Експериментальні дослідження виконувалися на Носівській СДС у 2020/21 та 2021/22 рр. У випробування залучено 11 сортозразків різного еколого-географічного походження.

Оцінювали сорти на стійкість до понижених температур за шкалою (бал): 1 – повна загибель рослин; 3 - низька, надземна частина рослин повністю загинула, залишається живим лише вузол кущення; 5 - середня, полягло і поникло більшість листків головного стебла; бічні пагони пошкоджені слабко; 7 - висока, пошкоджені тільки кінчики листків; 9 - дуже висока, пошкодження відсутнє.

Погодні умови зими 2020/21 рр. були досить жорсткими, січневі морози до -24 °С при невисокому сніговому покриву (4–4,5 см) сильно пошкодили посіви. Відсоток перезимівлі сортів вівса варіював від 26,4 до 32,7%, що відповідно до Міжнародного класифікатора СЄВ роду Avena L. відноситься до низької зимостійкості. Окомірне оцінювання стійкості до понижених температур для всіх зразків – 3 бали. Найвищий відсоток перезимувавших рослин встановлено у сорту Sw Dalguise – 32,7% та  Gerald – 32,3%. Найнижчий відсоток перезимівлі встановлений у сорту Hopenel – 26,4 %.

Зимові умови 2021/22 р. були не досить стресовими для культури зимуючого вівса. Негативний вплив на культуру вівса здійснювали морози у грудні (MIN -9-15 °С протягом 7 діб), у січні (MIN -10-19 °С протягом 3 діб) та у лютому (MIN -16-17 °С протягом 2 діб). Відсоток перезимівлі сортів вівса в умовах 2021/22 р. варіював від 70,5 до 88,3%, що відноситься до високої зимостійкості. Окомірне оцінювання стійкості до понижених температур для зразків – від 3 до 5 балів. Найвищий відсоток перезимувавших рослин встановлено у сорту Sw Dalguise – 88,3% та  Gerald – 87,2%. Найнижчий відсоток перезимівлі встановлений у сорту Кабардинец – 70,5%.

В результаті досліджень виділили сорти зимуючого вівса Sw Dalguise та Gerald з вищою зимостійкістю в різноманітних умовах. Відмічено, що тривале перебування під впливом негативних температур (нижче -8–10 ° С на вузол кущіння) призводить до загибелі більшості рослин зимуючого вівса. А короткочасне зниження температурного режиму нижче критичного не значно впливає на виживаність рослин вівса взимку.

Full Text: PDF