Scientific Conferences of Ukraine, ХІ Int. a. s. conf. of young scientists and experts "BREEDING, GENETICS AND GROWING TECHNOLOGY FOR AGRICULTURAL CROPS"

Font Size: 
КАРАНТИННІ ЗБУДНИКИ ГНИЛЕЙ КАРТОПЛІ – НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ УКРАЇНИ
Л. М. Буценко, Ю. В. Коломієць

Last modified: 2023-06-07

Abstract


Контроль збудників хвороб сільськогосподарських культур базується на знаннях, щодо поширення та біології патогенів та вимагає наявності діагностичних засобів і підготовлених фахівців. Зважаючи на це важливо постійно відслідковувати появу нових патогенів, особливо у сусідніх країнах, вчасно здійснювати навчання спеціалістів і організовувати роботу з виявлення патогенів в Україні.

Зважаючи на економічну важливість цих патогенів точне виявлення збудників хвороб має вирішальне значення, а також є однією з найбільш ефективних стратегій запобігання їх подальшого поширення.

У цьому питанні звертає на себе увагу комплекс бактеріальних патогенів, що спричинюють гнилі пасльонових та деяких інших культур, – Ralstonia solanacearum species complex.

Цей комплекс включає види: Ralstonia solanacearum, Ralstonia pseudosolanacearum та Ralstonia syzygii. Всі патогени цього комплексу становлять небезпеку для рослинництва європейських країн та внесені до переліку карантинних організмів Європейської та Середземноморської організації із захисту рослин (ЕРРО).

При цьому, R. syzygii – внесено до переліку А1 (list A1 EPPO) відсутніх на території Євросоюзу патогенів. Види Ralstonia solanacearum та Ralstonia pseudosolanacearum внесено до списку А2 (list A2 EPPO) обмежено поширені види.

Карантинна служба в Україні у 2019 році внесла до переліку А1 лише Ralstonia solanacearum.

Отже, лише наявність одного із трьох патогенів буде контролюватися при ввезенні рослин та територію України. За даними ЕРРО також патоген як Ralstonia pseudosolanacearum обмежено виявлявся у сусідніх з Україною країнах, зокрема, Польщі.

Тому необхідно більш ретельно підходити до формування переліків карантинних патогенів, здійснювати моніторинг появи нових патогенів, як в Україні, так і у сусідніх країнах й організовувати діяльність із запобігання потраплянню нових збудників хвороб рослин.