Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ІНТРОДУКОВАНИХ ЗРАЗКІВ ЧЕРЕШНІ ГЕНОФОНДУ РОСЛИН ІНСТИТУТУ САДІВНИЦТВА НААН
В. І. Василенко, А. І. Трохимчук, З. І. Іскренко

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


В Україні збереження та мобілізація генетичних ресурсів культурних рослин проводиться з 1992 р. за державною науково-технічною програмою «Генетичні ресурси рослин», а з 2011 року завдання з цього напрямку об’єднані в підпрограму «Помологія». Координацію і науково-методичне керівництво здійснює Національний центр генетичних ресурсів рослин України (НЦГРРУ), який працює на базі Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

Одним із напрямків дослідження підпрограми «Помологія», є збагачення колекцій генетичного банку новими цінними зразками плодових та ягідних культур, що передбачає не лише виведення нових сортів, а також вивчення  інтродукції, тобто залучення  зразків генофонду рослин  з інших кліматичних зон з подальшим їх вивчення та виділення зразків з високим господарсько-біологічним потенціалом.

Інститутом садівництва НААН та його мережею постійно ведеться робота по відбору найкращих гібридних форм та сортів черешні вітчизняної та іноземної  селекції за комплексом господарсько-цінних ознак, яка спрямована на розширення існуючого сортименту високо адаптивними та продуктивними сортами, що підходять до садів інтенсивного типу. Значна частина генофонду черешні  зберігається у «польових» банках дослідної мережі ІС НААН, а саме на Мелітопольській дослідній станції садівництва ім. М. Ф. Сидоренка близько 121 зразків та Дослідній станції помології ім. Л.П. Симиренка  – 58.  Робоча колекція  ІС НААН генофонду вище згаданої культури нараховує 25 зразків. Об’єктами дослідження є  інтродуковані зразки культури черешні. Мета досліджень виділити джерел та донори цінних господарських ознак даної культури.  Методи досліджень – польовий і лабораторний.

За останнє десятиліття в Інституті садівництва було досліджено біля 15 зразків зарубіжної селекції, що дозволило виділити  кращі та рекомендувати їх для селекційних програм у якості батьківських форм, як зразки – донори та джерела для виведення вітчизняних сортів черешні.  А саме серед інтродукованих зразків були виділені: `Biharro Hardi Giant` - сорт черешні американської селекції, який цінується за  великоплідність (9.3 г), урожайність (45, 00 кг/дер.), високу товарність та відмінні смакові якості плодів ( 8,9 б.),  пізньостиглий ( ІІІ декада червня), висока стійкість до грибних хвороб (8,0 б.), однак дерева дуже високорослі та мають  розлогу крону; `Lapins` - зразок канадської селекції, який характеризується частковою самоплідністю (48%), високою урожайністю (40,00 кг/дер.),  недоліком цього сорту  є те, що у дощову погоду в період достигання плодів сильно пошкоджуються плодовою гниллю (60% );  `Sammit` – сорт  канадської селекції дерева формують високу урожайність (до 40 кг/дер.),  скороплідний (вступає у плодоношення на 3-4 рік після садіння), має компактну та незагущену крона, однак дерева скидають зав’язь у дощову погоду після цвітіння; `Ulster`– сорт американської селекції, великоплідний (6,9 г), відмінні смакові якості (8,8 б.) та середня щільність плодів, проте  генеративні бруньки більш вразливі  до холодів, а також низький рівень стійкості дерев до моніліозу (5,5 б.); `Kordia`– сорт чеської селекції, характеризується високою урожайністю (40,00 кг/дер.) та високою щільністю  плодів, однак дерева цього сорту мають низьку посухостійкість квіток  та  плоди рекомендовано збирати одночасно, бо втрачають свою привабливість; `Sweet heart`– зразок канадської селекції, що має великі плоди (7,8 г) з  середньою щільністю м’якоті, пізньостиглий (ІІІ декада червня), недоліком сорту є низька зимостійкість  деревини (до 50%) та середня стійкість до моніліозу (5,0 б.); `Regina` – зразок черешні німецької селекції, дерева мають компактну та середньозагущену крону,  плоди великі (7,7 г), які характеризується малим строком достигання (до 25 діб), з недоліків - пізні строки цвітіння, що ускладнює підбір запилювачів.

Всі перелічені сорти зарубіжної селекції можна рекомендувати  як донори та джерела за основними господарсько-цінними ознаками. Їх можна залучати у селекційні програми для створення нових перспективних сортів черешні.

Full Text: PDF