Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ОБҐРУНТУВАННЯ РЕЖИМІВ НАНЕСЕННЯ ЗНОСОСТІЙКИХ МАТЕРІАЛІВ НА РОБОЧІ ПОВЕРХНІ СОШНИКІВ СІВАЛОК
М. О. Василенко, Д. О. Буслаєв, О. Є. Калінін, Ю. А. Кононогов

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Відновлення і зміцнення сошників сівалок, які у важких абразивних умовах зазнають швидкого зношування, дозволить зменшити витрати на їх придбання до 30–50%. Метою роботи є підвищення зносостійкості сошників сівалок шляхом нанесення зносостійких матеріалів на їх робочі поверхні.

Мікрометраж зношених деталей проводили стандартними вимірювальними засобами. Дослідні зразки із сталей 30MnB5, Hardox 500, Hardox 600 зміцнювали електродами Т-590, Т-620 та дротом ПП-Нп-180Х9. Прискорені випробування зразків на зносостійкість проводили на спеціальній установці УВЗ-1.

В результаті аналізу величин зношування сошників встановлено, що:

- величина лінійного зношування сошників сівалки Kverneland Optima HD варіюється в межах від 4 до 12 мм, маса зношеного матеріалу варіюється в межах від 0,057 до 0,116 кг, що становить 3,5–7,1% від маси нової деталі;

- величина лінійного зношування робочої поверхні сошників сівалки Kuhn Planter варіюється в межах від 4 до 46,7 мм, маса зношеного матеріалу варіюється в межах від 0,070 до 0,821 кг, що становить 1,4–16,6% від маси нової деталі.

За результатами досліджень характеру та величин зношувань деталей обґрунтовано параметри та способи відновлення зношених більше 6 мм кілевидних сошників зернотукових сівалок – дугове наплавлення з використанням ремонтних елементів. На сошники із зношенням до 6 мм зносостійкі матеріали доцільно наносити дуговим наплавленням до розмірів нових деталей без використання ремонтних елементів.

За результатами експериментальних досліджень режимів встановлено, що при дуговому наплавленні зносостійкими матеріалами зі збільшенням сили струму твердість поверхні зменшується, величина зношування збільшується, а це означає, що зносостійкість покриття зменшується. Раціональними режимами наплавлення є струм I = 160‑180 А при напрузі U = 28‑32 В.

Досліджено зносостійкість нових матеріалів 30MnB5, Hardox 500, Hardox 600, які використовуються в сільськогосподарській, дорожній та будівельній техніці. Встановлено, що наплавлення зносостійкими матеріалами, у тому числі дротами ПП-Нп-180Х9, лезових поверхонь  робочих органів ґрунтообробних машин, що виготовлені з цих матеріалів, підвищує їх відносну зносостійкість у 7–13 разів. Тому таке додаткове зміцнення зносостійкими електродами та дротами робочих органів ґрунтообробних машин, виготовлених з нових матеріалів, є доцільним.

Full Text: PDF