Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
ВІДНОВЛЕННЯ ЛЕМЕШІВ ПЛУГІВ ІЗ УРАХУВАННЯМ УМОВ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
М. О. Василенко, О. Є. Калінін

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Серед умов використання лемешів плугів визначальними є фізико-механічні характеристики ґрунтів, від взаємодії з якими робочі органи в процесі експлуатації вичерпують свій ресурс і потребують відновлення та зміцнення.

Тому метою роботи є підвищення ресурсу лемешів плугів шляхом розроблення технологічних процесів їх відновлення та зміцнення з урахуванням умов їх використання на ґрунтах різної зношувальної здатності.

Дослідження режимів електроконтактного оброблення проводилося шляхом оцінки товщини й твердості зміцнених шарів. При проведенні лабораторно-польових досліджень ураховувався весь комплекс факторів, що визначають ресурс відновлених і зміцнених лемешів, у тому числі їх розташування на плугах.

Обґрунтовано доцільність застосування технологічних схем зміцнення лемешів, що враховують умови їх використання на ґрунтах різної зношувальної здатності і передбачають зміцнення робочих органів для піщаних та супіщаних ґрунтів – з робочого боку, а для глинистих та суглинистих – з неробочого.

Установлено раціональні значення потужності електричного струму процесу електроконтактного оброблення лемешів плугів, що становить P = 16971-26518 Вт та визначено діапазон раціональних технологічних режимів електроконтактного оброблення для підвищення ресурсу лемешів, що використовуються на ґрунтах різної зношувальної здатності (на піщаних та супіщаних ґрунтах: сила струму I – 400–450 А, напруга U – 50–55 В; на глинистих та суглинистих ґрунтах: сила струму I – 380–430 А, напруга U – 45–52 В).

Full Text: PDF