Наукові конференції України, ХI МН-ПК МОЛОДИХ ВЧЕНИХ І СПЕЦІАЛІСТІВ "СЕЛЕКЦІЯ, ГЕНЕТИКА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
СЕЛЕКЦІЯ СОЇ ОВОЧЕВОГО НАПРЯМУ ВИКОРИСТАННЯ
Ю. Є. Гарбузов, Л. Г. Білявська

Остання редакція: 2023-06-07

Тези доповіді


Розробка продуктів харчування за допомогою сучасних програм селекції рослин є важливим засобом поліпшення здоров’я людства. Соя (Glycine max (L.) Merr.)  – багатогранна та стратегічна культура. Едамаме або овочева соя – досить популярний продукт харчування у країнах Азії. Вона є незамінним компонентом для вегетаріанських і веганських дієт. Овочевий напрям використання сої в Україні поки що не має значного поширення. Але, актуальність селекційного продукту залежить від його характеристики, цінність якого визначається на певних етапах розмноження. Тому овочевий напрям використання сої в подальшому може мати гарні перспективи, особливо у формуванні концепції національної безпеки харчування. Наші дослідження були спрямовані на виявлення генотипів які найкраще відповідають вимогам моделі овочевої сої.

Досліди проводили в селекційній сівозміні дослідного поля Полтавського державного аграрного університету (2015–2019 рр.). Об'єктом досліджень були колекційні зразки, лінії, сорти різного еколого-географічного походження.

Full Text: PDF